aA
Premjeras Gediminas Kirkilas teigia, kad yra realu aukštojo mokslo reformą pradėti kitų metų rugsėjį, kaip tai siūlo šalies vadovas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
"Realu, jei dirbsime tokiais tempais, kaip dirbame dabar. Pagrindinis klausimas - susitarti dėl "studento krepšelio" finansavimo. Bet, manau, yra realu pavasario Seimo sesijai paruošti reikalingas įstatymų pataisas", - sakė G.Kirkilas po ketvirtadienį vykusio susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi.

Anot premjero, aukštojo mokslo reforma bus numatyta ir atnaujintame valdančiosios koalicijos susitarime su opoziciniais konservatoriais dėl paramos mažumos Vyriausybei. G.Kirkilas taip pat tikisi, kad šią reformą parems ir Liberalų sąjūdis.

Pasak G.Kirkilo, svarbiausias reformos tikslas - padaryti Lietuvos aukštąjį mokslą konkurencingą.

"Aukštosios mokyklos turi konkuruoti dėl studentų, o studentai pasirinkti ten, kur gali gauti geresnį išsilavinimą", - pabrėžė premjeras.

Jis taip pat pridūrė neabejojantis, kad aukštojo mokslo reforma nebus lengva, vyks daug diskusijų.

Pasak prezidento atstovės spaudai, šalies vadovas džiaugiasi, kad per pastarąsias kelias savaites yra gerokai pasistūmėta diskutuojant dėl aukštojo mokslo ir studijų reformos.

Prezidento nuomone, Vyriausybė turėtų apsispręsti dėl reformos modelio bei pradėti ryžtingai jį įgyvendinti.

Anot atstovės spaudai, prezidentas V.Adamkus kartu su politinėmis jėgomis, palaikančiomis reformos idėją, sieks, kad būtų pasirašytas Nacionalinis susitarimas dėl esminių reformos etapų ir darbų.

Prezidentas ne kartą ragino minėtą reformą pradėti 2007 metų rugsėjo 1 dieną.

Diskusiją apie būtinybę reformuoti mokslo ir studijų sistemą prezidentas inicijavo siekdamas, kad nuo kalbų apie šią reformą būtų pereita prie konkrečių darbų.

Apie mokslo ir studijų reformą V.Adamkus prieš keletą savaičių kalbėjosi su Tėvynės sąjungos ir Liberalų sąjūdžio atstovais, kurie valstybės vadovui pristatė šių partijų darbo grupių parengtus Aukštojo mokslo reformos principus bei mokslo ir studijų sistemos reformos metmenis.

Reformos tikslus V.Adamkus yra aptaręs ir su švietimo bei mokslo ministre Roma Žakaitiene.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.