aA
D.Britanijos vidaus reikalų ministro Johno Reido teigimu, ekspertai, tiriantys buvusio Rusijos šnipo Aleksandro Litvinenkos mirtį, rado radioaktyvių medžiagų likučių dvylikoje vietų, praneša BBC. Johnas Reidas parlamentui sakė, jog ir ketvirtas lėktuvas Hytrou oro uoste taip pat bus tiriamas.
"British Airways" lėktuvas, oro uostas
© Reuters/Scanpix
„Iki šio momento maždaug 24 vietos buvo arba yra tiriamos, o ekspertai patvirtino, kad dvylika iš jų yra užterštos radioaktyviomis medžiagomis“, - pareiškė J. Reidas.

Didžiosios Britanijos policija susidomėjo ir penktuoju lėktuvu - vienu Rusijos orlaiviu, ketvirtadienį pranešė vidaus reikalų ministras Johnas Reidas.

"Yra dar vienas Rusijos lėktuvas, kuris, kaip manome, mus domintų. Gali būti ir kitų lėktuvų, apie kuriuos mes šiuo metu nežinome. Tačiau apie šiuos penkis mes žinome", - parlamentui sakė J.Reidas.

M.Scaramella tvirtina nenunuodijęs

Italas Mario Scaramella neigia turįs ką nors bendra su didžiulį tarptautinį rezonansą sukėlusiu buvusio Rusijos saugumo karininko Aleksandro Litvinenkos, su kuriuo buvo susitikęs prieš šio mirtį, nunuodijimu.

Britų policijos saugomas M.Scaramella buvo susitikęs su A.Litvinenka Londone, japonų restorane, kur vėliau aptikta radioaktyvaus izotopo - polonio 210 pėdsakų.

M.Scaramella "Reuters" telefonu tikino negavęs pavojingų spindulių, tai patvirtina ir Didžiojoje Britanijoje atlikta medicininė apžiūra.

Didžiosios Britanijos ir Italijos žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad prieš mirtį A.Litvinenka vienam iš draugų prasitarė, jog dėl savo mirties įtaria italą.

Mario Scaramella
© Reuters/Scanpix

"Tai visiškas absurdas. Mano veiksmai netiriami, aš nesu įtariamasis. Aš bendradarbiauju su tyrimu, kuris vyksta visomis kryptimis", - tvirtino M.Scaramella.

Italas prisistato saugumo ekspertu. SSRS laikais jis konsultavo Italijos parlamentą šnipinėjimo klausimais.

Jis taip pat sakė, kad jau savaitgalį papasakos daugiau, nes galės "kalbėti laisviau".

"Bet aš negaliu daryti jokių pareiškimų. Būkite kantrūs", - pridūrė M.Scaramella.

Italijos užsienio reikalų ministras Massimo D'Alema anksčiau yra sakęs, kad M.Scaramella su Italijos slaptosiomis tarnybomis nebendradarbiavo.

Londono restorane italas parodė A.Litvinenkai elektroninius laiškus, įspėjančius, kad jiems derėtų pasisaugoti Sankt Peterburgo nusikaltėlių.

Britanijos teisėsaugos institucijų atstovai pranešė, kad po to, kai M.Scaramella duos parodymus, jam bus suteiktas liudytojo statusas. Pasak jų, kol kas nėra jokių priežasčių įtarti, kad jis kaip nors susijęs su A.Litvinenkos mirtimi.

Ekspertas: galima lengvai rasti šaltinį

Nustatyti radioaktyvaus izotopo polonio-210 kilmę techniškai nėra sudėtinga, mano ekologų partijos "Žalioji Rusija" lyderis, mokslininkas Aleksejus Jablokovas.

"Dėl polonio-210 sukeltam triukšmui kažko trūksta. O trūksta to, kad galima lengvai nustatyti, kaip apskritai tasai polonis-210 atsirado Litvinenkos kūne; techninių problemų nėra", - sakė ketvirtadienį A.Jablokovas.

Jo nuomone, "problemos, matyt, kitokio pobūdžio - žurnalistinės, politinės ar dar kitokios".

Pasak mokslininko, polonis-210 yra retas izotopas, naudojamas kosmoso pramonėje ir branduolinio ginklo gamyboje, kurį galima gauti tik atominiuose reaktoriuose, laikantis specialių sąlygų. "Apsinuodijimo poloniu-210 pėdsakai labai specifiniai, ir specialistai iškart nustatė, kad Litvinenka buvo apnuodytas poloniu; jie tarsi iš pirštų atspaudų gali nustatyti, iš kur ėmėsi tas polonis", - aiškina mokslininkas.

Tuo pat metu, pasak jo, polonis yra gana paplitusi medžiaga. "Nepainiokite polonio-210 ir polonio apskritai", - sakė jis. Pasak A.Jablokovo, mikroskopinių polonio dozių galima aptikti kiekvieno žmogaus kūne, taip pat cigaretėje, "iš principo visur".

"Kai sakoma, kad britai aptiko polonio lėktuvuose, niekas nesako, jog rasta būtent polonio-210, tiesiog - rasta polonio", - sakė specialistas.

"Polonis-210 pusiau suyra per 138 dienas, paskui jis visiškai dingsta, palikdamas tik cheminius pėdsakus", - sakė mokslininkas. Todėl, jo nuomone, pareiškimai apie lėktuvuose ar dar kur nors aptiktą polonį yra beprasmiai.

Jei jie kalba būtent apie polonį-210, tuomet turi pasakyti, kada jis rastas, kur ir kokios koncentracijos. Antraip visa tai - niekai", - konstatavo A.Jablokovas.

Sunerimo tūkstančiai BA keleivių

Tūkstančiai "British Airways" (BA) keleivių ketvirtadienį siekė šios oro bendrovės patikinimų po pranešimų apie tai, jog buvusio Rusijos šnipo Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo bylą tiriantys pareigūnai dviejuose lėktuvuose aptiko radiacijos pėdsakų.

BA teigia, kad sveikatos sutrikimų rizika yra maža, tačiau bendrovės laukia didžiulis darbas surasti visus keleivius, kurie skrido minėtais dviem lėktuvais ir dar vienu, šiuo metu Maskvoje esančiu, lėktuvu, kuris dar turi būti patikrintas.

BA savo interneto svetainėje paskelbė šių savo lėktuvų "Boeing 767" skrydžių iš Hytrou oro uosto ir į jį nuo lapkričio 3-iosios sąrašą. Šie lėktuvai skraidė į Maskvą, Barseloną, Diuseldorfą, Atėnus, Larnaką, Stokholmą ir Vieną.

Oro bendrovės vadovas Willie Walshas britų televizijai "Channel 4 News" sakė, kad, BA apskaičiavimu, su tuo susijęs maždaug 221 šių trijų lėktuvų skrydis ir 33 tūkst. keleivių.

Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną atvirai kritikavęs A.Litvinenka praėjusį ketvirtadienį mirė nuo radiacijos poveikio. Buvęs šnipas, kurio organizme buvo rasta nemažai radioaktyvaus polonio-210, gulėdamas mirties patale apkaltino V.Putiną įsakius jį nužudyti.

BA įrengė specialias telefono linijas tiems keleiviams, kurie skrido minėtais trim lėktuvais. Daugelis tų žmonių, kurie lankėsi kitose su A.Litvinenka siejamose Londono vietose, kur buvo aptikta radiacijos pėdsakų, jau susisiekė su medikais.

BA pranešė, kad dviejuose lėktuvuose, kurie laikomi Londono Hitrou oro uoste, aptikta "labai nežymių radioaktyvios medžiagos pėdsakų". Šiuo metu derinamos detales dėl trečio lėktuvo, kuris stovi Maskvos oro uoste "Domodedovo", patikrinimo.

"Jis liks Maskvoje, kol gausime Jungtinės Karalystės vyriausybės patikinimą, kad mūsų įgulai saugu parskraidinti jį atgal", - sakė BA atstovė.

Tyrimui vadovaujančios britų Kontrterorizmo vadovybės atstovė atsisakė nurodyti, kokia gali būti minėtų skrydžių svarba.

Įtartinas lėktuvas kol kas tebėra Maskvoje

"British Airways" lėktuvas, oro uostas
© Reuters/Scanpix

Vienas oro bendrovės "British Airways" (BA) lėktuvų, kuriame gali būti radiacijos pėdsakų, tebėra Maskvoje, nes Didžiosios Britanijos valdžia neduoda sutikimo jam grįžti, pranešė oro bendrovės atstovas.

Trečiadienį BA pranešė, kad Britanijos policija surado "labai nedaug radiacijos pėdsakų" dviejuose "British Airways" lėktuvuose, tirdama buvusio Rusijos federalinės saugumo tarnybos darbuotojo Aleksandro Litvinenkos bylą. Trečiasis lėktuvas, kuris turi būti patikrintas, yra Rusijos sostinėje.

"Lėktuvas yra Maskvoje ir bus tol, kol bus gautas Didžiosios Britanijos vyriausybės leidimas, kad galima atlikti reisą", - sakė kompanijos atstovė.

Ji nekomentavo Rusijos žiniasklaidos priemonių informacijos, kad artimiausiu metu į "Domodedovo" oro uostą turi atvykti britų specialistų, kurie patikrins lėktuvą, grupė.

Rusija ir Didžioji Britanija gali atlikti tyrimus drauge

Maskva pareiškė, kad Rusijos specialiosios tarnybos pasirengusios bendradarbiauti su kolegomis iš Britanijos, tiriant incidentus, susijusius su lėktuvų ir biurų Didžiojoje Britanijoje užteršimu radioaktyviosiomis medžiagomis.

Apie galimą Rusijos ir Didžiosios Britanijos specialiųjų tarnybų bendradarbiavimą šioje byloje pranešė RF prezidento specialusis atstovas kovos su terorizmu klausimais Anatolijus Safonovas.

"Rusijos vadovybė pareiškė valią bendradarbiauti visais (šios bylos) aspektais", - sakė jis ketvirtadienį žurnalistams, atsakydamas į "Interfax" klausimą.

Kaip pabrėžė A.Safonovas, turinti omenyje naujausius užteršimo radioaktyviosiomis medžiagomis faktus, "kruopštaus darbo užteks visiems".

Jis pasiūlė aprūpinti pasienio kontrolės punktus specialia įranga, kuri fiksuotų mėginimus gabenti radioaktyviąsias medžiagas. "Pas mus (Rusijoje) tokie įrenginiai veikia", - pabrėžė A.Safonovas., pridurdamas, kad "anksčiau mes su tarptautiniais partneriais užfiksavome kelis radioaktyviųjų medžiagų kontrabandos atvejus".

Savo ruožtu vyriausiasis valstybės sanitarijos gydytojas, Rusijos federalinės vartotojų teisių ir žmonių gerovės apsaugos priežiūros tarnybos vadovas Genadijus Oniščenka pranešė, kad jo tarnyba tiria, ar yra polonio pėdsakų Britanijos lėktuvuose, skridusiuose į Rusiją.

"Mes dabar aiškinamės situaciją. Svarbiausia - gauti objektyvius duomenis apie lėktuvų taršos būklę ir tuo remiantis priimti sprendimą dėl tų žmonių, kurie neseniai galėjo būti šiuose orlaiviuose", - sakė G.Oniščenka ketvirtadienį agentūrai "Interfax".

Drauge jis neatmetė tikimybės, kad gavus tyrimų rezultatus, jokių papildomų priemonių nereikės imtis. "Todėl neverta kelti įtampos", - mano G.Oniščenka.

Savo ruožtu Didžiosios Britanijos ambasada Maskvoje pranešė, kad kreipimųsi į diplomatinę misiją dėl informacijos, kad rasta radiacijos pėdsakų aviacijos kompanijos "British Airways" lėktuvuose, buvo nedaug.

"Skambučių buvo mažiau nei mes tikėjomės. Per šią dieną į mus kreipėsi trys Britanijos piliečiai, gyvenantys Rusijoje", - sakė ketvirtadienį agentūrai "Interfax" Britanijos ambasados spaudos atašė pavaduotoja Anastasija Nazarova.

Pasak jos, kreipdamiesi į Britanijos diplomatinę misiją, žmonės dažniausiai klausė, kokie veiksmai rekomenduojami ir kokie galimi apsikrėtimo radioaktyviosiomis medžiagomis padariniai.

"Mes pateikiame savo Sveikatos agentūros pranešimą, kad polonis pavojingas tik per tiesioginį kontaktą su juo, o radiacijos dozė lėktuvuose buvo itin maža", - pažymėjo A.Nazarova.

Rusijos aviacijos kompanijos "Aeroflot" ir "Transaero", atliekančios skrydžius iš Maskvos į Londoną, papildomai netikrino, ar jų orlaiviuose yra polonio 210, pranešė agentūrai "Interfax" ketvirtadienį abiejų kompanijų sekretoriai spaudai.

"Kompanija "Aeroflot" neturi pagrindo rengti tokius patikrinimus", - sakė "Aeroflot" sekretorė spaudai Irina Danenberg.

"Į "Transaero" teisėsaugos institucijos nesikreipė ir nepranešė, kad būtina atlikti patikrinimus", - pažymėjo "Transaero" sekretorius spaudai Sergejus Bychalas.

Agentūros pašnekovai priminė, kad Rusijos oro uostuose veikia radiacijos kontrolės sistemos, todėl keleiviai ir bagažas, prieš patekdami į lėktuvą, yra patikrinami.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.