aA
Naujų Lietuvos ambasadorių skyrimo procedūros pajudėjo iš mirties taško. Seimo Užsienio reikalų komitetas ketvirtadienį palaimino dviejų ambasadorių - galimų Lietuvos atstovų JAV ir Baltarusijoje - kandidatūras. Vašingtone turėtų pradėti dirbti dabartinis ambasadorius Suomijoje Audrius Brūzga, o Minske - Užsienio reikalų ministerijos (URM) ambasadorius ypatingiems pavedimams Edminas Bagdonas.
Edminas Bagdonas
© DELFI
„Ačiū Dievui, ambasadorius turėsime", - po komiteto posėdžio žurnalistams sakė jo pirmininkas Justinas Karosas.

Uždarame posėdyje vykusio balsavimo rezultatus Užsienio reikalų komiteto nariai sutiko garsiais plojimais.

Tiesa, pasiūlytas kandidatūras į diplomatinius atstovus parlamentarai įvertino nevienodai. A. Brūzga su parlamentarais bendravo gerokai trumpiau nei vėliau į posėdį atvykęs E. Bagdonas.

Konservatorius Audronius Ažubalis ir liberaldemokratas Dailis Barakauskas pasipriešino pastarojo kandidatūrai į ambasadorius, tačiau jų balsų nepakako, kad būtų priimtas neigiamas sprendimas.

Pasak A. Ažubalio, Seimas rudenį beveik vienbalsiai pritarė vadinamojo Turniškių skandalo tyrimo išvadoms , kuriose buvo pripažinta, kad kotedžą Turniškėse įsigijęs tuometinis prezidento patarėjas E. Bagdonas pažeidė etiką.

„Seimas aiškiai įvardijo ir apibūdino jo (E. Bagdono - DELFI) vaidmenį Turniškių istorijoje. Jei negerbiame sprendimų ir viešai balsuojame vienaip, o uždarai - kitaip, nelabai įsivaizduoju, kaip mes galime tikėtis pagarbos ir supratimo mūsų visiems veiksmams“, - teigė A. Ažubalis.

Tuo tarpu J. Karosas pareiškė, kad E. Bagdonas tapo aplinkybių auka.

Pats E. Bagdonas, po Turniškių skandalo pasitraukęs iš prezidento patarėjo pareigų, o vėliau minėtas ir kaip galimas kandidatas ambasadorius JAV, žurnalistams prisipažino negalintis pasakyti, ar dabar jam palengvėjo. Nuo atsakymų į klausimus apie Turniškių skandalą ir diplomatinę karjerą po neigiamo jo vaidmens įvertinimo būsimasis ambasadorius išsisuko.

Praėjusią savaitę komitetas nesvarstė šių kandidatūrų į ambasadorius, nes trims Seimo nariams išėjus iš posėdžio, nebeliko kvorumo, todėl negalėjo vykti balsavimas.

Posėdį paliko konservatoriai Audronius Ažubalis ir Emanuelis Zingeris bei Pilietinės demokratijos frakcijos seniūno pavaduotojas Henrikas Žukauskas. Tokį savo žingsnį politikai motyvavo tuo, kad negavo žadėtos diplomatinės veiklos strategijos, todėl esą negali pareikšti savo nuomonės dėl Lietuvos diplomatinių atstovų. Tuomet užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno pateikta medžiaga kai kuriems komiteto nariams netiko.

Parlamentarams įtikusi strategija komitetui buvo pateikta tik vėliau. Anot komiteto narių, URM parengta diplomatinės veiklos tarnybos strategija apnuogino kai kurias diplomatinės tarnybos veiklos problemas ir paskatino prabilti apie Diplomatinės tarnybos veiklos įstatymo pataisas.

Pagal galiojančią tvarką, ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu, pritarus parlamentiniam Užsienio reikalų komitetui.

A. Brūzga jau beveik penkerius metus dirba ambasadoriumi Suomijoje. Anksčiau jis yra dirbęs URM, ambasadose Izraelyje ir Didžiojoje Britanijoje. Diplomato kadencija baigiasi kitų metų sausį, jis yra paprašytas grįžti į Vilnių ir būsimų savo pareigų ar galimos naujos paskyrimo vietos teigė kol kas nežinąs.

E. Bagdonas anksčiau taip pat ėjo įvairias pareigas URM, buvo Lietuvos ambasadorius Italijoje, vėliau - prezidento Valdo Adamkaus patarėjas užsienio klausimais. Pavasarį jis buvo priverstas pasitraukti iš šių pareigų, kilus abejonių dėl kotedžo pirkimo Turniškėse.

Šalies vadovas pareiškė teigiamai vertinantis buvusio patarėjo profesionalumą. Tačiau premjeras Gediminas Kirkilas teigė, kad E. Bagdono vietoje nesiektų atstovauti Lietuvai užsienyje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.