aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas ketvirtadienį irakiečių premjerą Nuri al Maliki pavadino tinkamu žmogumi Irakui ir sakė, jog sutinka su jo nuomone, kad šalies padalijimas tik padidintų smurtą.
George Bush
© AFP/Scanpix
Savo paramą Amerikos prezidentas pademonstravo po to, kai JAV pareigūnai tvirtino, kad premjero N.al Maliki neįžeidė kritiškas Baltųjų rūmų memorandumas ir kad jis trečiadienį Amane neignoravo G.W.Busho atidėdamas susitikimą iki ketvirtadienio.

"Jis yra tinkamas žmogus Irakui ir mes jam padėsime, mes suinteresuoti jam padėti", - sakė G.W.Bushas per spaudos konferenciją su N.al Maliki Jordanijos sostinėje Amane.

"Mes suinteresuoti padėti laisvei nugalėti Artimuosiuose Rytuose, pradedant Iraku. Štai kodėl šis reikalas dėl gracingo pasitraukimo paprasčiausiai yra visiškai nerealus", - sakė JAV prezidentas.

G.W.Bushas sakė, kad jis ir N.al Maliki atmetė bet kokią galimybę padalyti Iraką siekiant nuslopinti tarpkonfesinį smurtą.

"Premjeras leido suprasti, kad jo šalies suskaldymas į dalis, kaip kai kas siūlė, yra ne tai, ko nori Irako žmonės, ir kad bet koks Irako padalijimas tik ... padidins tarpkonfesinį smurtą. Aš (su tuo) sutinku", - sakė prezidentas. Abu lyderiai bendrą spaudos konferenciją surengė po darbo pusryčių ir vėliau įvykusio susitikimo nedalyvaujant padėjėjams.

G.W.Bushas sakė, kad jie susitarė paspartinti Irako pajėgų rengimą ir atsakomybės už saugumą perdavimą irakiečiams. JAV kariai Irake yra tam, kad "darbas būtų padarytas", ir liks ten tol, kol to norės Bagdado vyriausybė.

"Nėra lengva kariuomenei plėtotis nuo nulio", - sakė jis apie N.al Maliki pastangas suformuoti Irako pajėgas, pripažindamas, kad irakiečių lyderį "erzina tempas".

G.W.Bushas kalbėjo po pranešimų, kad Irako studijų grupė rekomenduos JAV kariškiams Irake pereiti nuo kovinių užduočių prie paramos ir paragins surengti regioninę konferenciją, kuri gali nuvesti prie tiesioginių JAV derybų su Iranu ir Sirija. Vašingtonas abi šias valstybes kaltina smurto Irake kurstymu.

N.al Maliki sakė, kad jo šalis nori gerų santykių su savo kaimynėmis, bet perspėjo nesikišti į Irako reikalus iš išorės.

"Irakas yra irakiečiams. Jo sienos yra saugomos, ir mes neleisime jų pažeisti ar ... kištis į mūsų vidaus reikalus", - sakė jis.

Buvo tikimasi, kad G.W.Bushas su N.al Maliki ir Jordanijos karaliumi Abdullah susitiks trečiadienį. Pakeliui iš Latvijos, kur G.W.Bushas dalyvavo NATO viršūnių susitikime, jam buvo pasakyta, kad jordaniečiai ir irakiečiai nusprendė nerengti šio trišalio susitikimo, sakė vienas JAV pareigūnas.

Karalius Abdullah su abiem lyderiais susitiko atskirai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.