aA
Mažėja Lietuvos gyventojų skundų ir raštų dėl antstolių veiklos. Kaip pranešė Teisingumo ministerija, praėjusiais metais dėl antstolių veiksmų gauti 502 kreipimaisi, o šiemet per dešimt mėnesių - 276.
Verslas, dokumentai,
Verslas, dokumentai,
© images.lt
Specialistų nuomone, tai susiję su sprendimu sumažinti antstolio imamą atlygį už smulkių skolų išieškojimą. Būtent didelės išlaidos ir kėlė didelį skolininkų pasipiktinimą.

Tačiau dėl notarų veiklos per visus praėjusius metus buvo gauti 56 raštai, šiemet per dešimt mėnesių - jau 68.

Mažiausiai į Teisingumo ministeriją kreiptasi dėl hipotekos įstaigų veiklos - ir pernai ir šiemet tik po du kartus.

Paklausimų, kurie susiję su valstybės garantuojamos teisinės pagalbos gavimu ar teikimu ir pernai, ir šiemet jau gauta po 449 kreipimusis.

Beje, nors Teisingumo ministerija neturi jokių įgaliojimų nei tikrinti, nei prižiūrėti teismų ir policijos darbo, tačiau ir dėl šių įstaigų veiklos žmonės kreipiasi į Teisingumo ministeriją arba ministrą asmeniškai.

Tokių skundų ir raštų skaičius stabilus - dėl policijos ir ikiteisminio tyrimo pareigūnų pernai ir šiais metais kreiptasi po 27 kartus. Dėl teisėjų veiksmų pernai kreiptasi 45 kartus, šiemet - 35.

Gerokai mažiau žmonių kreipiasi dėl informacijos suteikimo (pvz., dėl įstatymų ar konkrečių įstatymo straipsnių išaiškinimo ir pan.) - pernai 725 kartus, šiemet tik 347 kartus.

Specialistai tai sieja su praėjusiais metais pradėjusia veikti nauja valstybės garantuojamos teisinės pagalbos sistema. Šiuo metu kiekvienas Lietuvos pilietis savo gyvenamosios vietos savivaldybėje gali nemokamai konsultuotis visais teisės klausimais (vienu klausimu iki vienos valandos).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.