aA
NATO trečiadienį pasiūlė Serbijai, Bosnijai ir Hercegovinai bei Juodkalnijai žengti pirmą svarbų žingsnį kelyje į visateisę narystę Aljanse ir paskelbė, kad kitos Balkanų šalys gali tikėtis pakvietimo prisijungti 2008-aisiais.
NATO
NATO
© Reuters/Scanpix
"Turėdami galvoje ilgalaikį stabilumą Vakarų Balkanuose ir pripažindami pažangą, kurią iki šiol padarė Bosnija ir Hercegovina, Juodkalnija ir Serbija, mes šiandien kviečiame šias šalis prisijungti prie Partnerystės taikos vardan", - paskelbė NATO šalių lyderiai po susitikimo Rygoje.

Šis žingsnis reiškia NATO politikos pasikeitimą, nes iki šiol buvo primygtinai reikalaujama, kad Serbija ir Bosnija iš pradžių pademonstruotų visiškai bendradarbiaujančios su Hagoje įsikūrusiu tarptautiniu karo nusikaltimų tribunolu, persekiojančiu laisvėje tebesančius įtariamus karo nusikaltėlius.

Lyderiai sveikino Albanijos, Kroatijos ir Makedonijos pastangas vykdyti reformas ir sakė, kad šalys, kurios atitiks narystės kriterijus, gali tikėtis pakvietimo prisijungti prie Aljanso 2008-aisiais vyksiančiame viršūnių susitikime.

JT prokurorė apgailestauja dėl NATO planų Serbijos atžvilgiu

Vyriausioji Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų prokurorė Carla del Ponte trečiadienį išreiškė "nuostabą ir apgailestavimą" dėl NATO lyderių pritarimo partnerystės planams su Serbija.

"Prokurorę labai nustebino toks sprendimas", - sakė C.del Ponte atstovas spaudai Antonas Nikiforovas.

"Ji apgailestauja, kad jis buvo priimtas, kad NATO pakeitė savo poziciją, nes tai atrodo kaip apdovanojimas už tai, kad nebuvo visapusiškai bendradarbiaujama su tribunolu", - pridūrė jis.

C.del Ponte spaudžia NATO ir Europos Sąjungą laikytis griežtesnės pozicijos, kol Serbija JT tribunolui Hagoje perduos buvusį Bosnijos serbų kariuomenės vadą Ratką Mladičių ir buvusį Bosnijos serbų politinį lyderį Radovaną Karadžičių.

Serbija sveikina NATO kvietimą

Serbija trečiadienį pasveikino NATO sprendimą pakviesti ją prisijungti prie "Partnerystės taikos labui" programos.

"Tai aiškus ženklas (nacionalistinėms) Serbijos jėgoms, kad nebus jokio grįžimo į praeitį", - privačiai naujienų agentūrai "Beta" sakė užsienio reikalų ministras Vukas Draškovičius.

Jis išreiškė viltį, kad šis sprendimas padės Serbijai atnaujinti derybas dėl glaudesnio bendradarbiavimo su Europos Sąjunga (ES), kurios buvo įšaldytos dėl Belgrado nesugebėjimo visapusiškai bendradarbiauti su Tarptautiniu baudžiamuoju tribunolu buvusiai Jugoslavijai.

"Tai džiugios naujienos mūsų piliečiams, armijai ir valstybei", - pranešime spaudai teigė serbų prezidentas Borisas Tadičius.

"Po ilgų reformų, kurios buvo vykdomos nuo 2003 metų iki šiol, aktyvios diplomatinės veiklos dėka mūsų pastangos galiausiai atsipirko", - sakė B.Tadičius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.