aA
Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus Rygoje išreiškė paramą Gruzijos ir Ukrainos narystei NATO ir paragino Aljanso nares neišbraukti energetinio saugumo iš darbotvarkės. Nors ne visos NATO šalys pritaria, kad Aljansas imtųsi globalesnio vaidmens, Rygoje pasiekta susitarimų, kad misija Afganistane turėtų daugiau veiksmų laisvės, pranešė Lietuvos radijas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© D.Tunkūno nuotr.
V. Adamkaus teigimu, ryšys tarp energetikos ir nacionalinio saugumo yra per daug akivaizdus, kad į jį būtų galima nekreipti dėmesio ir NATO galėtų prisidėti prie nacionalinių ir tarptautinių pastangų šioje srityje. Pasak Latvijos prezidentės Vairos Vykės Freibergos, Aljanso narės neabejoja, kad energetikos klausimai susiję su saugumu ir žada tam skirti daugiau dėmesio.

Nors kai kurių šalių, tokių kaip Prancūzija, NATO vizija skiriasi nuo JAV ir Didžiosios Britanijos, kai kurios iki šiol ribojusios savo karių judėjimą į Afganistano pietus, dabar žada esant būtinybei pagelbėti Aljanso pajėgoms. Šios šalys taip pat pabrėžia, kad kiekvienas atvejis bus analizuojamas atskirai.

Nors NATO plėtra bus viršūnių susitikimo tema tik 2008-aisias, NATO palaikymo sulaukia ne tik narystės Aljanse siekiančios Gruzija ir Ukraina, bet ir tokios Balkanų šalys kaip Serbija, Bosnija ir Hercegovina bei Juodkalnija, kurios paragintos prisijungti prie taikos palaikymo misijų.

www.lrt.lt