aA
Seimo valdyba gavo Teisės departamento atsakymą dėl Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo dėl Seimo laikinųjų komisijų veiklos. Jame konstatuojama, kad KT nutarimų "nuostatos yra privalomos visoms valdžios institucijoms", tačiau užsimenama, kad išaiškinimai negali galioti atgaline data.
Segtuvas
Segtuvas
© K.Šatūno nuotr.
"Lietuvos įstatymų ir kitų teisės aktų skelbimo ir įsigaliojimo tvarkos įstatyme numatyta, kad sprendimai dėl KT nutarimo išaiškinimo įsigalioja po jų oficialaus paskelbimo "Valstybės žiniose", - rašoma teisininkų atsakyme Seimo valdybai.

Į Seimo teisininkus kreiptasi po to, kai KT, paskelbęs savo nutarimo išaiškinimą dėl laikinųjų Seimo komisijų veiklos, konstatavo, jog Seimo laikinosioms tyrimo komisijoms negali būti pavedama teisėtumo arba tikslingumo atžvilgiais tirti bei vertinti valstybės institucijų vadovų sprendimų dėl atitinkamose institucijose dirbančių asmenų profesinės karjeros.

Šiuo atveju paaiškėja, jog nebuvo pagrindo pradėti aiškintis Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Vytauto Pociūno išsiuntimo į Baltarusiją, kur jis vėliau žuvo, aplinkybių. Šį tyrimą pradėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), vėliau, tyrimą tęsti įpareigojus Seimo pavedimu, įgijęs laikinosios tyrimo komisijos teises.

KT paskelbus išaiškinimą, NSGK vadovas Algimantas Matulevičius svarstė, jog KT išaiškinimas paskelbtas tyrimui jau pasibaigus, tad ir reaguoti į jį post factum nėra kaip.

Komitetas šiuo metu baigia rengti išvadas - jas turi parengti iki šios savaitės pabaigos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.