aA
Pirminėje Europos parlamento ataskaitoje teigiama, kad dauguma ES narių žinojo, jog CŽV naudojasi šalių narių teritorijomis įtariamųjų pervežimui ar įkalinimui, praneša bbc.co.uk.
Kalėjimas
Kalėjimas
© fotolia.com
Tyrimas, kuriam vadovavo Europos parlamento narys iš Italijos Klaudijus Favas, vyko kelis mėnesius. „Dauguma vyriausybių aktyviai ar pasyviai bendradarbiavo su CŽV“, teigė K. Favas. Jis taip pat apkaltino aukščiausius ES pareigūnus, įskaitant ES užsienio politikos koordinatorių Chavjerą Solaną, nepateikus europarlamentarams visų smulkmenų.

Ataskaita priminė Europos Tarybos – pagrindinio žmogaus teisės gynėjo Europoje – liepą pateiktus tvirtinimus, kad Europos šalys dalyvavo nelegaliuose CŽV operacijose „kare su terorizmu“.

Rugsėjį JAV prezidentas Džordžas Bušas pripažino, jog CŽV naudojo slaptus kalėjimus užsienyje įtariamųjų įkalinimui, tačiau neatskleidė, kokiose šalyse. Jis tvirtino, jog įtariamieji nebuvo kankinami.

Ataskaitoje paskelbta apie bent 18 įtartinų CŽV teroristų „perdavimų“ – terminas naudojamas įtariamųjų perkėlimui apklausai į trečiasias šalis. Joje minimi ir atvejis Vokietijoje, kai Khaled el-Masri be įrodymų pagrobtas Makedonijoje buvo pervežtas į Afganistaną, bei buvęs Egipto imamas (musulmonų dvasininkas) pagrobtas CŽV agentų Milane.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.