aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas Rygoje pareiškė, kad NATO durys atviros naujoms narėms, įskaitant ir Gruziją bei Ukrainą, ir tuo pačiu pažymėjo, jog Šiaurės aljansas suinteresuotas stiprinti bendradarbiavimą su Rusija.
Kalbėdamas Rygos universitete jis nurodė, kad atitinkamas "aiškus ženklas" būsiąs paskelbtas per kitą Aljanso susitikimą 2008 metais.

"Gruzija taip pat nori tapti NATO nare, ir kol ji žengia reformų keliu, mes remsime Gruzijos norą tapti NATO sąjungininke", - kalbėjo prezidentas.

Apie Ukrainą jis kalbėjo taip: "mūsų pozicija aiški - jeigu šioje šalyje ir toliau bus stiprinama demokratija ir jos vadovai toliau tęs gyvybiškai svarbias reformas, NATO bus atvira jai, jeigu ukrainiečiai taip pasirinktų".

Anksčiau jis taip pat siūlė pagalbą konfliktams buvusios SSRS teritorijoje sureguliuoti. Pasak Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso (Tomo Hendriko Ilveso), kartu su G.W.Bushu jie tarėsi, kaip padėti buvusioms SSRS respublikoms - Ukrainai ir Gruzijai, kurių santykius su Maskva temdo rimti nesutarimai.

Įtampą Rusijos ir Gruzijos santykiuose dar labiau padidino Gruzijos valdžios siekis vesti šalį į NATO ir Europos Sąjungą, taip pat Maskvos paramą nuo Tbilisio atsiskyrusioms Abchazijai ir Pietų Osetijai.

JAV prezidentas ragino taikiai spręsti konfliktą.

"Mes turime sureguliuoti konfliktą ir pasitelkti mūsų diplomatus, kad žmonės patikėtų, jog yra geresnis būdas už smurtą judėti į priekį. Kol kas nematėme jokio smurto", - sakė jis spaudos konferencijoje.

Dar G.W. Bushas pabrėžė, jog NATO interesus atitinka "bendradarbiavimo su Rusija stiprinimas tokiose srityse kaip kova su terorizmu ir prieš masinio naikinimo ginklų platinimą".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.