aA
Baltarusijos konsulas Lietuvoje Anatolijus Želtovskis antradienį susitiko su Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime įkalintu Sergėjumi Moničiumi, kuris įtariamas šnipinėjęs prieš Lenkiją.
Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas, kalėjimas
Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas, kalėjimas
© DELFI
Tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktoriaus pavaduotojas Artūras Karalius BNS sakė, kad pirmasis konsulo ir sulaikytojo Baltarusijos piliečio susitikimas truko apie 1 valandą, diplomatas klausinėjo, kokių pageidavimų turi S.Moničius, ar jį tenkina kalinimo sąlygos, kokių būtinų daiktų šis pageidautų turėti.

Anot pareigūno, Baltarusijos pilietis, teismui jam skyrus vieno mėnesio suėmimo sankciją, į Lukiškes perkeltas pirmadienį iš Vilniaus policijos areštinės. Sulaikytasis neturi jokių nusiskundimų, elgiasi ramiai. A.Karaliaus teigimu, pagal Kardomojo kalinimo įstatymą, užsienietis yra įkalintas atskirai nuo Lietuvos piliečių.

Galimybė sulaikytajam susitikti su savo šalies diplomatu numatyta Vienos konvencijoje.

Lenkija prašys išduoti šnipą

Lenkijos prokurorai ketina prašyti Lietuvą išduoti šnipinėjimu įtariamą Baltarusijos pilietį Sergejų Moničių.

Kaip pranešė naujienų agentūra PAP, Lenkijos nacionalinės prokuratūros tarptautinio departamento vadovas ne vėliau kaip ketvirtadienį išsiųs į Lietuvą S.Moničiaus ekstradicijos prašymą.

Anot Lenkijos teisėtvarkos pareigūnų, ekstradicijos procedūra gali užtrukti maždaug šešias savaites.

Baltarusijos pilietis S.Moničius buvo sulaikytas šeštadienį Vilniuje, Lenkijos prokurorų prašymu. Surasti ir sulaikyti Lenkijos teisėsaugos institucijų ieškomą Baltarusijos pilietį Lietuvos generalinė prokuratūra pavedė Valstybės saugumo departamentui (VSD).

Baltarusijos piliečiui teismas skyrė vieno mėnesio suėmimo sankciją. Jis davė parodymus.

Artimiausiu metu Lenkijos teisėsauga ketina atsiųsti Lietuvai teisinės pagalbos prašymą dėl įtariamojo ekstradicijos. Įtariamojo perdavimo klausimą spręs teismas.

Anot Lenkijos prokurorų, S.Moničius rinko informaciją apie Lenkijos specialiųjų tarnybų struktūras, domėjosi darbuotojų kontaktais bei slaptais dokumentais.

Baltarusijos pilietis, anot prokurorų, buvo labai gerai apmokytas ir itin atsargus. Susitikimo su galimais agentais laiką ir vietą jis derindavo kelis mėnesius, o prieš pat susitikimą vietą pakeisdavo, verbavimas vyko ne Lenkijos teritorijoje ne vienerius metus.

Šnipas į užsienio valstybę atvykdavo prisidengęs turistu, ketinančiu įsigyti daiktų būsto remontui. Iš pradžių jis užmegzdavo pažintį, paskui verbuodavo, instruktuodavo, o už suteiktą informaciją mokėdavo pinigus.

VSD neatmeta tikimybės, kad šeštadienį Vilniuje sulaikytas šnipinėjimu prieš Lenkiją įtariamas Baltarusijos pilietis galėjo veikti ir prieš Lietuvą.

Anot Lietuvos prokurorų, sulaikymas Lietuvoje nėra susijęs nei su Lenkijos bendrovės "PKN Orlen" sandoriu dėl "Mažeikių naftos" akcijų įsigijimo, nei Latvijos pasienyje nusidriekusiomis krovininio transporto eilėmis, nei šią savaitę Rygoje rengiamu NATO viršūnių susitikimu.

Baltarusijos valstybės saugumo komitetas pranešimus apie šios šalies šnipo sulaikymą pavadino "provokacija".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.