aA
Kanados parlamentas pirmadienį pripažino kvebekiečius nacija Kanados sudėtyje, taip paremdamas prieštaringai vertintą siūlymą, kuris jau privertė atsistatydinti vieną konservatorių mažumos vyriausybės ministrą.
Renkami Bendruomenių rūmai 266 balsais prieš 16 pritarė žingsniui, kurį vyriausybė laiko būdu išvengti prancūziškai kalbančių separatistų, norinčių atsiskirti nuo Kanados, spaudimo.

"Šie rūmai pripažįsta, kad kvebekiečiai sudaro naciją vieningos Kanados sudėtyje", - teigiama priimtame parlamento sprendime.

Kritikai teigia, kad šis pasiūlymas tik padrąsins separatistus, o nepriklausomybę remiantis Kvebeko blokas jau pareiškė, kad pasitelkdamas šį sprendimą reikalaus papildomų galių, įskaitant Kvebeko teisę kalbėti per tarptautinius susirinkimus.

Tarpvyriausybinių reikalų ministras Michaelas Chongas (Maiklas Čongas) atsistatydino dėl šio balsavimo ir teigė, kad separatistai pasitelks jį sąmyšiui sukelti.

"Tikiu didžia mūsų šalimi, tikiu viena, nedaloma valstybe, kurios pavadinimas yra Kanada", - per spaudos konferenciją teigė M.Chongas, kurio vadovauta ministerija yra atsakinga už Otavos ryšius su Kvebeku ir kitomis Kanados provincijomis.

M.Chongo atsistatydinimas nekelia grėsmės vyriausybės stabilumui, bet išryškina įtampą, kuri tvyro dėl Kvebeko, jau surengusio du nesėkmingai pasibaigusius referendumus dėl atsiskyrimo nuo Kanados.

Konservatorių ministras pirmininkas Stephenas Harperis (Stivenas Harperis) šį pasiūlymą pateikė praėjusią savaitę, reaguodamas į Kvebeko bloko pasiūlymą, kuriame ši provincija buvo pripažįstama kaip atskira valstybė, bet nepaminint, kad ji yra "Kanados sudėtyje".

Beje, kvebekiečiai jau vadina savo įstatymų leidėjus Nacionaline asamblėja, o Kvebeko miestą - savo valstybės sostine.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.