1. Jeigu ant etiketės užrašyta "93% riebalų pašalinta", tai reiškia, kad šio produkto kaloringumą 7% užtikrina riebalai.
Tai MITAS. "93% nuriebalinta" reiškia, kad 7% produkto svorio tenka riebalams, su kalorijomis tai neturi jokio ryšio. Pavyzdžiui, vienoje kalakutienos porcijoje yra 8 g riebalų, o kalorijų - 160.
2. Lengvas alyvų aliejus turi tiek pat riebalų ir kalorijų, kaip ir įprastinis.
Tai TIESA. Apibūdinimas "lengvas" taikomas spalvai ir aromatui, bet jokiu būdu ne kaloringumui. Patarimas: pirkite nerafinuotą alyvų aliejų Extra Virgin (pirmo šalto spaudimo) - jis aromatingesnis.
3. Juoda duona turi daugiau ląstelienos, negu balta.
Tai MITAS. Tamsi duonos spalva nereiškia, kad joje yra daugiau ląstelienos. "Įdegimo" atspalvį tešlai galima suteikti ir naudojant karamelinius dažiklius. Todėl geriau rinktis gryną kvietinę duoną arba bet kurią kitą grynų grūdų duoną.
4. Naminis sūris (arba varškė) - didžiausias kalcio šaltinis.
Tai MITAS. naminiame sūryje (arba varškėje) yra 65 mg kalcio vienai produkto stiklinei - tai visai neblogai. Bet tokia pat jogurto arba pieno porcija mums duoda 150 mg kalcio. Taigi, jeigu labiau mėgstate jogurtą, nei sūrį, galite būti tikri, kad kalcio jame yra pakankamai.
5. Riešutai - puikus užkandis, net jei norite išvengti viršsvorio.
Tai TIESA. Riešutai - puiki užkanda, jei stebėsite savo mitybą. Saujoje (3 valgomieji šaukštai) kešju riešutų yra 4 g baltymų kartu su foline rūgštimi, magniu, geležimi ir cinku. Riešutai iš tiesų turi daug riebalų, kurie, visgi, daugiausia sudaryti iš neprisotintųjų riebiųjų rūgščių.
6. Puikus liesėjimo būdas - susikurti sotumo pojūtį, gausiai geriant sultis.
Tai MITAS. Išgerkite vienu ypu pusės litro sulčių iš pakelio ir gausite maždaug 300 kalorijų, o visa tai, deja, beveik neturės jokios įtakos jūsų apetitui - jis liks toks pat žvėriškas, kaip ir buvęs... Geriau gauti maistingąsias medžiagas iš natūralių vaisių ir malšinti troškulį mineraliniu vandeniu.
7. Konservuoti arba užšaldyti vaisiai ir daržovės dažnai yra maistingesni, nei švieži.
Tai TIESA. Daržovės ir vaisiai dažniausiai konservuojami ir užšaldomi,
kai jie būna idealaus stovio, todėl juose gali būti daugiau maistingųjų medžiagų, negu šviežiuose vaisiuose, ypač ilgai transportuotuose ir laikytuose. Nors konservuoti vaisiai praranda dalį medžiagų, išskirdami jas į skystį, o taip pat kartais turi mažiau ląstelienos, negu švieži, vis vien jie yra naudingi. Paprasčiausiai venkite konservų, kuriuose yra daug cukraus arba druskos.
8. Sojos pienas - geras įprastinio pieno pakaitalas.
Tai MITAS. Visai nebūtina. Perskaitykite etiketę ir įsitikinsite, ar soja iš tiesų turi kalcio ir vitamino D. Būkite dėmesingi - dažnai į sojos pieną dedama labai daug cukraus.
9. Dauguma moterų turi vartoti geležies turinčius maistinius priedus.
Tai MITAS. Geležies perteklius gali sukliudyti organizmui įsisavinti kalcį ir kitas medžiagas, o taip pat padidinti tikimybę susirgti širdies ligomis. Pirmiausia reiktų pasitarti su gydytoju, ar tikrai pas jus yra geležies trūkumas.
10. Peršalus arba susirgus naudinga vartoti pieno produktus.
Tai TIESA. Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad pieno produktai, kaip dažnai yra skelbiama, sukuria organizme gleives.