aA
„Vilniaus brigados“ vadeivos Boriso Dekanidzės parankinis Igoris Achremovas, nuteistas už vieno iš laikraščio „Respublika“ įkūrėjų ir žurnalistų Vito Lingio nužudymą, siekia išeiti į laisvę. Vilniaus 2-ieji pataisos namai kreipėsi į teismą, teikdamas pasiūlymą I.Achremovą lygtinai paleisti į laisvę.
pistoletas, šauti, ginklas
© Corbis
I.Achremovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau vėliau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas bausmę sušvelnino iki 25 metų kalinimo. Iš pradžių V.Lingio žudikas bausmę atliko Lukiškių kalėjime, vėliau kalinimo sąlygos jam buvo pagerintos – žurnalisto žudikas buvo perkeltas į Vilniaus 2-uosius pataisos namus.

Daug rašinių apie „Vilniaus brigados“ veiklą inicijavusio V.Lingio žudikas į laisvę turėjo išeiti 2018-ųjų spalio 21 dieną. Iki bausmės pabaigos jam dar yra likę 12 metų. Tačiau pataisos namai kreipėsi į Vilniaus miesto 3-iąjį teismą ir pateikė pasiūlymą I.Achremovą paleisti į laisvę lygtinai.

„Vilniaus brigados“ smogiko paleidimo iš pataisos namų klausimas bus nagrinėjamas ketvirtadienį.

„Pagal įstatymus mes turėjome teikti teikimą teismui, nes jis maždaug prieš metus pataisos namuose vedė, turi mažametį vaiką“, - DELFI sakė pataisos namų direktorius Alvydas Maknickas. Jo teigimu, I.Achremovas charakterizuojamas teigiamai, be to, psichologai jam išdavė teigiamą išvadą.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, tyręs V.Lingio nužudymo bylą, mano, kad vien vaiko gimimas – nepakankama motyvacija už sunkų nusikaltimą nuteistą asmenį paleisti anksčiau laiko į laisvę. „Turi būti atsižvelgiama, koks jo elgesys buvo pataisos namuose, ar jis pasikeitė, - DELFI sakė G.Jasaitis. - Yra kriterijai, pagal kuriuos sprendžiama dėl galimo išankstinio paleidimo. Prokuratūra dalyvaus teismo posėdyje dėl lygtinio I.Achremovo paleidimo ir išsakys savo poziciją“.

G.Jasaitis pabrėžė, kad nuo 2003-iųjų Lietuvoje buvo liberalizuota baudžiamoji politika, todėl jis vienareikšmiai negalėjo atsakyti, ar būtina Baudžiamojo proceso ir Bausmių vykdymo kodeksuose numatyti nuostatas, kad už sunkius nusikaltimus nuteisti asmenys negalėtų į laisvę būti paleidžiami lygtinai. „Į tai turėtų atsakyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, - sakė generalinio prokuroro pavaduotojas. - Mes formuojame griežtą prokuroro požiūrį į sunkias nusikalstamas veikas, o kaip teismai vykdo savo baudžiamąją politiką, mes negalime kištis“.

I.Achremovas įkalinimo įstaigoje dirba ūkio sandėlyje, daug sportuoja, dalyvauja šachmatų varžybose. „Jį dažnai lanko žmona su vaiku, be to, atvažiuoja tėvas“, - sakė A.Maknickas. Jis pabrėžė, kad už sunkų nusikaltimą nuteistas „Vilniaus brigados“ smogikas gailisi dėl padaryto nusikaltimo.

Už V.Lingio nužudymą užsakovui B.Dekanidzei 1994 metais buvo skirta mirties bausmė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.