aA
Nors Konstitucijai turi paklusti visi - taip pat ir Seimo nariai, tačiau daug Konstitucinio Teismo (KT) nutarimų dulka parlamento stalčiuose. Praėjusią savaitę KT paskelbė, kad Valstybės saugumo departamento veiklą narpliojančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo kryptys bei galimos išvados prieštarauja Konstitucijai. Šis išaiškinimas tik atkartoja kai kurias 2004 metų gegužę ir 2006 metų balandį priimtų KT nutarimų nuostatas.
Konstitucinis Teismas
Konstitucinis Teismas
© DELFI (J.Vanago nuotr.)
Nors šie Teismo nutarimai yra privalomi, jie iki šiol dulka Seimo stalčiuose. Valdžia ignoruoja per 30 anksčiau priimtų KT nutarimų. Kai kurie jų tebėra neįgyvendinti net nuo 1993 metų, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Politikai ignoruoja ne tik KT nutarimus dėl laikinųjų komisijų veiklos. Jie neprisiruošia pakeisti ir Konstitucijai prieštaraujančių Teismų, Medžioklės, Žemės reformos, Savivaldybių tarybų rinkimų, kitų įstatymų nuostatų.

Įstatymų leidėjai skęsta ginčuose ir dėl Konstitucijai prieštaraujančių kai kurių jau panaikinto Seimo narių darbo sąlygų įstatymo nuostatų. Negana to, politikai bando pergudrauti KT. Nors teismas išaiškino, kad laikas tarp Seimo sesijų nėra parlamentarų atostogos, politikai savo atostogų neįteisino. Jie nusprendė, kad šį laiką Seimo nariai gali planuoti savarankiškai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.