aA
Žinomas ūkininkas, ekstremalas Darius Čepelė nustebino net visko mačiusius „Lėvens“ medžiotojų būrelio narius. Žirgyno savininkas savavališkai medžiojo būreliui priklausančiuose plotuose. Kad nelegali medžioklė – ne vienos dienos užgaida, akivaizdu iš brakonieriaus rengimosi uždraustai veiklai mastų: sukaltas profesionalus bokštelis, o žvėrims vilioti skirti pašarai buvo gabenami automobiliu.
Išdavė bokštelis

Sekmadienį vakare „Lėvens“ medžiotojų būrelio vyrai savo medžioklės plotuose sulaikė brakonierių. Juo pasirodė besantis gerai Panevėžio rajone žinomas ūkininkas ir visureigininkas, buvusio rajono Žemės ūkio skyriaus ir Panevėžio mėsos kombinato vadovo Algirdo Čepelės sūnus Darius Čepelė.

Savo žirgyną turintis vyriškis į medžioklę buvo susirengęs netoli nuo savo namų Kaimiškio kaime. Už brakonieriavimą pažeidėjui gresia bauda nuo 500 iki 1000 litų, galimos ir kitos sankcijos. Keisčiausia šioje istorijoje tai, jog D.Čepelė turi galimybę rankos taiklumą išbandyti legaliai – yra medžiotojas, nuo 1991 metų ir priklauso „Šilo“ medžiotojų būreliui, medžiojančiam Gustonių miškuose. Prieš keletą metų šis būrelis buvo neteisėtai sumedžiojęs stirniną.

Pasak „Lėvens“ medžiotojų būrelio pirmininko Zigmanto Babilo, jo vadovaujami vyrai medžioja Paežerio girininkijos miškuose. Jie maždaug prieš mėnesį Kaimiškio kaime pastebėjo pastatytą naują bokštelį. Buvo išsiaiškinta, kad jo patys medžiotojai nestatė ir kad į jų plotus braunasi svetimas. Be to, buvo pastebėta, kad į proskyną atvežami pašarai žvėrims šerti.

Surengė pasalą

„Supratome kad į mūsų plotus įjunko brakonierius, ir ne koks nors bomžas, o profesionalus karabinierius, – pasakojo Z.Babilas. – Buvo aišku, kad šešių metrų aukščio bokštelis buvo padarytas kitur ir paskui atvežtas. Be to, buvo įrengta atrama karabinui pasidėti. Ir pašarai buvo ne atnešami, o atvežami automobiliu. Manėme, kad tai atvykėlių iš Vaivadų ar net miesto darbas“.

Z.Babilo teigimu, būrelio vyrai pasikeisdami budėjo geras tris savaites. Sekmadienio vakarą pasaloje buvęs medžiotojas pranešė būrelio pirmininkui, kad atėjo su prožektoriumi vyriškis ir įlipo į bokštelį.

Nedelsiant buvo iškviesta policija, mobilizuota medžiotojų grupė ir brakonierius apsuptas. Pasirodė, juo esantis, Staniūnuose gyvenamąją vietą deklaravęs, bet netoliese gyvenantis D.Čepelė. Jis buvo apsiginklavęs graižtviniu šautuvu su optikos įtaisu ir prožektoriumi. Prie proskynos ant kelio buvo paliktas automobilis. Išaiškinant brakonierius, be Z.Babilo, miške buvo girininkas Edmundas Blauzdžiūnas, eigulys Aigintas Sankauskas, medžiotojai Vytautas Balkūnas, Alvydas Daubaras ir Sigitas Paškevičius.

„Kad brakonieriautų Čepelė, nebūtume nė pagalvoję, nes jis mums atrodė rimtas ir tvarkingas žmogus, – sakė Z.Babilas. – Negalime tvirtinti, kad jis ką nors nušovė, tačiau anksčiau ten būdavo labai daug stirnų, o jų dabar labai mažai beliko. Be to, pernai buvome aptikę nušautą briedį su ragais, tačiau vėlgi galime tik spėlioti, kas tai padarė. Sekmadienį ką nors sumedžioti jis paprasčiausiai nesuspėjo“.

Numato baudą

Pats D.Čepelė su „Sekundės“ korespondentu nebendravo. Jis apsimetė, kad korespondentas supainiojo numerį, nors pokalbio pradžioje jis prisipažino esantis Darius Čepelė. Pasiteiravus apie sekmadienio medžioklę, jis teigė apie ją nieko nežinantis ir neva tai tik gandai.

Panevėžio rajono aplinkos apsaugos agentūros inspektorius Rimantas Rudzevičius patvirtino, kad D.Čepelei surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas, o bylos svarstymas numatytas penktadienį. Pasak jo, kol kas vyksta tyrimas, apklausiami liudytojai. Už tokį nusižengimą numatyta nuo 500 iki 1000 litų bauda. Veikiausiai bus skirtas baudos vidurkis, tai yra 750 litų. Be to, medžiotojui sankcijas gali taikyti ir policijos pareigūnai.

Ne iš bado

„Šilo“ medžiotojų būrelio, kuriam priklauso D.Čepelė, pirmininkas Jonas Žuklys sakė apie jį nieko blogo negalintis pasakyti, be to, ir mažai pažįstantis. Pirmininko teigimu, anksčiau būrelyje medžiodavo jo tėtis, o paskui ir jis atėjo. Pasiteiravus, gal jam buvo gailima laimikio, J.Žuklys atsakė: „Iš medžioklės sotus nebūsi, tačiau, kaip ir visi, taip ir jis gaudavo savo dalį. Apie jį negaliu pasakyti nė pusės blogo žodžio, buvo paslaugus, ko paprašydavai, padarydavo. Beje, apie visus vyrus galiu atsiliepti tik gerai. O jei apie Kaimiškį... Nežinau. Ten jis gyvena, turi arklides“.

„Sakyčiau, alkanas, zaraza, – sakė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininkas, medžioklės žinovas Petras Narbutas. – Tėvas turi turgų, taigi mėsos tikrai netrūksta. Ne iš alkanumo medžiojo“. P.Narbutas spėjo, kad D.Čepelė veikiausiai atsipirks aplinkosaugininkų skirta bauda. Anot jo, draugija taikyti kokias nors poveikio priemonių neturi teisės.

Šeriamų žvėrių nemedžioja

Vakar miško proskynoje, medžiotojų žodžiais, D.Čepelės suręsta bokštelis tebestovėjo. Maždaug už 80 metrų buvo matyti vieta, kur žvėrys šeriami. Šėryklavietėje tebesimėtė kukurūzų burbuolių, grūdų, runkelių, atliekų iš „Malsenos“. Be to, buvo aiškūs šernų palikti pėdsakai. Šėrimo vietos link vedančios traktoriaus padangų žymės rodė, kad pašarai į mišką buvo vežami.

Z.Babilo teigimu, iš bokštelio su graižtvinių šautuvu tai – bene idealus atstumas. Pasiteiravus, ar leidžiama šaudyti žvėris jų šėrimo vietoje, Z.Babilas sakė, kad to daryti įstatymai nedraudžia, tačiau dar yra ir moralinės nuostatos. Būrelio pirmininko teigimu, bet kuriuo atveju tas, kuris šaudo žvėris prie šėryklų, yra brakonierius.

„Sekundės“ korespondentams į akis krito ir pats D.Čepelės žirgynas. Dalis miško užtverta, o miško paklotė paversta klampyne. Aptvaro viduje augančių medžių, daugiausia ąžuolų, žievė aptrinta ir jie pasmerkti nudžiūti. Paskambinęs Paežerio girininkijos girininkui Z.Babilas išgirdo, kad aptvaras yra ant valstybinio miško žemės. Todėl stebėtina, kodėl žirgų trypiamo ąžuolyno iki šiol nematė aplinkosaugininkai.

„Sekundė“