aA
Teherano Mehrabado oro uoste anksti pirmadienį sudužus Irano kariškių lėktuvui, žuvo 36 juo skridę žmonės, bet du liko gyvi, pranešė valstybinė televizija. Irano kariškių ideologinio sparno - Revoliucinės gvardijos - naudotas lėktuvas "Antonov 74", kuris turėjo skristi į Širazą šalies pietuose, sudužo netrukus po pakilimo. Du sužeisti žmonės nugabenti į ligoninę.
Revoliucinės gvardijos pareiškime, perskaitytame per valstybinę televiziją, sakoma, kad žuvo 30 Gvardijos narių ir šeši lėktuvo įgulos nariai. "Taip pat buvo sužeisti du Revoliucinės gvardijos nariai, kurie nugabenti į ligoninę", - nurodoma pareiškime.

Anksčiau valstybinė televizija buvo pranešusi, kad žuvo visi 38 lėktuve buvę žmonės.

Irano naujienų agentūra "Mehr" pranešė, kad lėktuvas sudegė ir kad žuvusiųjų kūnai yra apdegę. Žurnalistai, kuriems saugumo pareigūnai neleido prisiartinti prie katastrofos vietos, matė į oro uostą važiuojančius greitosios pagalbos automobilius su kaukiančiomis sirenomis.

Mehrabado oro uostu naudojasi civiliniai ir kariškių lėktuvai. Minėtame Revoliucinės gvardijos pareiškime sakoma, kad Gvardijos nariai "vyko su užduotimi į Pietų Iraną", bet daugiau detalių nepateikiama.

Aviacijos saugumo ekspertai sako, kad Irane pastaraisiais dešimtmečiais įvyko daug lėktuvų katastrofų ir kad dažnai suduždavo rusų gamybos lėktuvai.

JAV sankcijos Iranui sutrukdė jam pirkti naujus lėktuvus ar atsargines dalis iš Vakarų ir privertė papildomai įsigyti lėktuvų iš buvusios Sovietų Sąjungos.

Sausio mėnesį Irane sudužus kariškių lėktuvui, žuvo mažiausiai 11 žmonių, o pernai gruodį kariškių lėktuvui įsirėžus į daugiaaukštį pastatą Teherane, žuvo 94 lėktuvu skridę žmonės ir mažiausiai 22 kiti žmonės.

Naujausia civilinės aviacijos katastrofa įvyko rugsėjo mėnesį, kai iraniečių lėktuvas, nutūpęs šalies šiaurės rytuose esančiame Mešhedo mieste, užsidegė. Tada žuvo 28 žmonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.