aA
Aukštas JAV Kongreso narys paprašė JAV telekanalų ir žiniasklaidos organizacijų paaiškinti, kodėl jie naktį po rinkimų klaidingai paskelbė demokratų kandidatą į prezidentus Alą Gore'ą (Elą Gorą) laimėjus įtemptus rinkimus Floridos valstijoje.
Laiške šiems tinklams ir "Associated Press" respublikonas Billy Tauzinas (Bilis Tozinas) pareiškė, kad ištirs pernelyg ankstyvą Floridos balsavimo rezultatų paskelbimą, kai galutinis šios valstijos rezultatas net praėjus dviem dienoms po rinkimų vis dar tebėra neaiškus.

Pasak B. Tauzino, ši netiksli prognozė galėjo paskatinti rinkėjų pasyvumą tose šalies dalyse, kuriose rinkimai tebevyko. "Kaip jūs puikiai žinote, apklausų rengėjai, apžvalgininkai ir visos žiniasklaidos organizacijos prognozavo labai įtemptą žmonių ir rinkikų balsavimą. Turint tai galvoje, man labai įdomu sužinoti, kaip ir kada jūsų organizacija nustatė, kad tam tikrose valstijose turi būti prognozuojama, jog jose balsuota už vieną, o ne kitą kandidatą - ypač atsižvelgiant į daugelį klaidų ir numanomų tinklų prognozių netikslumų rinkimų vakarą", rašė B. Tauzinas.

Antradienį, prieš 20 val. Rytų pakrantės (trečiadienį 3 val. Lietuvos) laiku - praėjus mažiau nei valandai po daugumos Floridos balsavimo punktų užsidarymo, ABC, CBS, CNN ir NBC žinių laidos paskelbė A. Gore'ą laimėjus 25 labai svarbius Floridos rinkikų balsus. Gavęs tokius rezultatus, A. Gore'as būtų gerokai priartėjęs prie tikslo užsitikrinti 270 balsų, būtinų prezidento postui laimėti.

Maždaug po dviejų valandų visi keturi telekanalai atšaukė šią prognozę ir pranešė, kad kova dėl 25 Floridos rinkikų dar tebevyksta.Žurnalistų teigimu, jie grindė savo prognozes neteisingais duomenimis.

Vėliau rinkimų naktį šie telekanalai priskyrė Floridos balsus Teksaso gubernatoriui George'ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui), tačiau ir vėl tai paneigė. Paaiškėjo, kad skirtumas tarp abiejų kandidatų ya toks minimalus, kad pagal valstijos įstatymus būtina perskaičiuoti balsus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.