aA
Valdančioji koalicija akivaizdžiai nesigaudo Seimo Statuto subtilumuose. Balsuojant dėl Vyriausybės programos patvirtinimo susikirto teisininkų Seimo pirmininko Artūro Paulausko, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko liberalo Raimondo Šukio ir Socialdemokratinės koalicijos bei konservatorių opozicijos nuomonės dėl Seimo Statuto nuostatų skirtingo interpretavimo.
Parlamentarai nesutarė, kokiu būdu, remiantis Seimo Statutu, galima balsuoti už Vyriausybės programos patvirtinimą – elektroniniu, “rankų pakėlimu” ar vardiniu balsavimu.

Kol parlamentarai pasirinko balsavimo būdą, sugaišo nemažai laiko. Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pasiūlė dėl Vyriausybės programos balsuoti “rankų pakėlimu”.

Tiek kairioji Socialdemokratinės koalicijos frakcija, tiek konservatoriai pareiškė, jog balsavimas “rankų pakėlimu” dėl Vyriausybės programos patvirtinimo yra slaptas ir, šiuo atveju, prieštarauja Seimo Statuto kai kurioms normoms, be to, vėliau nebūsią aišku, kaip kas balsavo.

Opozicijos teigimu, “rankų pakėlimu” galima balsuoti tik tuo atveju, kai esti sugedusi elektroninė balsų skaičiavimo sistema. Todėl Socialdemokratinės koalicijos ir Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos pareikalavo balsuoti elektroniniu būdu.

Seimo pirmininkas A.Paulauskas, pamėgino “apeiti” opozicijos reikalavimą. Tris kartus kvietęs parlamentarus registruotis, A.Paulauskas pareiškė, kad elektroninė sistema nėra patikima ir dar kartą pasiūlė balsuoti “rankų pakėlimu”.

Opozicija, suvokdama turinti statutinį 1/3 balsų pranašumą, pareikalavo, kad būtų balsuojama vardiniu būdu.

Balsų dauguma pritarta pastarajam būdui. Taip pat parlamentarų balsų dauguma nutarta į vardinį biuletenį įrašyti formuluotę: “Pritarti Vyriausybės programai”.

Iš karto po balsavimo dėl pritarimo šiai formuluotei Seimo pirmininkas A.Paulauskas dviprasmiškai pasakė, jog Vyriausybės programai jau pritarta. Nepatyrusi valdančioji koalicija, tokį Seimo vadovo pasakymą supratusi, kaip gudrybę, pradėjo ploti.

Opozicijos manymu, šitai liudija, kad valdančioji dauguma visiškai nesigaudo Seimo Statute.

Tai komentuoja:

Raimondas Šukys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, liberalas

Juozas Bernatonis Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys

Rasa Juknevičienė Seimo Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos narė