aA
Popiežius Jonas Paulius II Gegužės 1-osios Mišiose, skirtose viso pasaulio darbininkams, pirmadienį pabrėžė, kad ekonomikos ir prekybos globalizacija neturėtų pažeisti pagrindinių žmogaus teisių.
79 metų popiežius, Antrojo pasaulinio karo metais gimtojoje Lenkijoje dirbęs paprastu darbininku, kreipėsi į Romos universiteto kieme susirinkusius žmones.

Tačiau vietoj lauktų kelių šimtų tūkstančių Mišiose dalyvavo tik dešimtys tūkstančių žmonių.

Popiežius, kuris pirmadienį taip pat perskaitys kalbą dėl Trečiojo pasaulio skolų nurašymo, sakė, kad žmonija naująjį tūkstantmetį turėtų laikyti galimybe iš naujo atkleisti tikrąją darbo vertę.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius, tarp jų ir Italijos ministrą pirmininką Giuliano Amato (Džulianą Amatą), Tarptautinės darbo organizacijos generalinį direktorių Juaną Somavią (Chuaną Somaviją) ir Italijos Banko vadovą Antonio Fazio (Antonijų Facijų), popiežius sakė, kad aukštosios technologijos neturėtų skatinti vertybių sumenkėjimo.

Tapęs popiežiumi Jonas Paulius II dažnai pabrėždavo galimas neigiamas globalizacijos pasekmes, tvirtindamas, kad šio proceso pakelėse lieka daug ekonomikos našlaičių. Darbininkų teisėms pontifikas yra paskyręs vieną pagrindinių savo enciklikų.

Susirinkusiųjų miniai, kurioje buvo darbininkų delegacijos iš 54 šalių, Katalikų Bažnyčios vadovas ypač pabrėžė "etinių garantijų" svarbą.

Popiežius, kuriam gegužės 20 dieną sukaks 80 metų, buvo geros formos ir kalbėjo stipriu balsu, išreikšdamas ypatingą susirūpinimą nedarbu, išnaudojamais darbininkais ir žmonėmis, kurių atlygis neatitinka jų darbo. Po Mišių popiežiaus garbei koncertavo Italijos tenoras Andrea Bocelli (Andrea Bočelis).

Toje pačioje scenoje pirmadienio naktį įvyks Gegužės 1-osios dienos koncertas, kuriame dalyvaus tokios žvaigždės kaip Lou Reed (Lu Rydas) ir "Eurythmics".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.