aA
Prezidentūra taiso ir konkretina prezidento Valdo Adamkaus teiginius, neva jis nežinojęs apie savo patarėjo Rolando Pakso kelionę į JAV.
"Noriu patikslinti, kad prezidentas nesakė nežinąs apie kelionę. Prezidentas sakė "taip, aš žinojau, kad ponas Paksas ruošėsi į JAV" ir jai pritarė. Kitas dalykas, prezidentas yra valstybės vadovas, o ne Prezidentūros buhalteris ar kelionių organizatorius", spaudos konferencijoje pirmadienį sakė V. Adamkaus atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė.

Praėjusią savaitę grįždamas iš atostogų Meksikoje ir užsukęs į Jungtines Valstijas, V. Adamkus dienraščiui "Lietuvos rytas" teigė, kad "mes jo (R. Pakso - BNS) į JAV nesiuntėme, kelionės nefinansavome ir neorganizavome".

R. Paksas toje pačioje spaudos konferencijoje sakė, kad jo kelionė buvo suderinta su prezidentu V. Adamkumi. Pasak R. Pakso, vizito programą rengė Prezidentūros darbuotojai, JAV ambasada Vilniuje bei Lietuvos diplomatai Jungtinėse Valstijose.

Anot V. Gaižauskaitės, V. Adamkus norėjo, jog ekspremjeras geriau susipažintų su "reikalų tvarkymu" Amerikoje, valstybės administracijos pareigūnų darbu.

Praėjusią savaitę V. Adamkus, kalbėdamas apie ekspremjero R. Pakso kelionės tikslus, sakė, kad "tai aktyvus, jaunas politikas, kuris Vakarų pasaulį pažįsta labai ribotai".

V. Gaižauskaitė nepaaiškino motyvų, kodėl vasario 19 dieną darbą Prezidentūroje baigiantis R. Paksas buvo išsiųstas į JAV semtis patirties.

Kalbėdamas apie viešnagę JAV, ekspremjeras sakė, jog be dalyvavimo JAV ir Baltijos šalių chartijos minėjime, jis turėjęs 28 susitikimus.

R. Paksas kalbėjosi su JAV senatoriais, kongresmenais, Valstybės departamento pareigūnais, nevyriausybinių organizacijų atstovais, prestižinių leidinių žurnalistais, verslininkais, energetikos bendrovių atstovais, jam taip pat "teko kalbėtis" su valstybės sekretorės pavaduotoju Stroube Talbott (Straubu Talbotu) ir filantropu George Sorosu (Džordžu Sorošu).

Vėliau R. Paksas patikslino, kad pokalbis su S. Talbott trukęs 2-3 minutes prie pietų stalo per Chartijos metinių paminėjimą.

Ekspremjeras ypač pabrėžė, kad JAV lietuvių bendruomenėms jis nesakęs rinkimų kampanijai būdingų kalbų ir neieškojęs paramos Liberalų sąjungai.

Pernai lapkritį prezidento patarėju specialiems pavedimams pradėjęs dirbti R. Paksas kuravo energetikos klausimus. Iki tol tokios pareigybės Prezidentūroje nebuvo.

Jo suburta ekspertų grupė parengė studijas dėl bendrovės "Lietuvos energija" restruktūrizavimo ir privatizavimo bei dėl energijos linijos į Vakarus statybos.

"Šis darbas yra baigtas, medžiaga surinkta ir padėta į reikiamų pareigūnų stalčius", pažymėjo R. Paksas.

Pasak V. Gaižauskaitės, prezidentas dar nėra apsisprendęs, ar skirs kitą asmenį į šias pareigas. "Jei bus poreikis, bus ieškoma žmogaus, kuris nuolat kuruotų šias problemas", kalbėjo atstovė spaudai.

Kalbėdamas apie JAV bendrovės "Williams" mestus kaltinimus, neva pastarojo meto derybose su "LUKoil" jis rėmė Rusijos bendrovės interesus, R. Paksas atmetė šiuos priekaištus. "Šis puslapis yra užverstas, ir mes nebandome grįžti į tai, kas buvo anksčiau. Mes linkime amerikiečiams sėkmės, kad jie susitartų su rusais, kad būtų stabilus žaliavos tiekimas, modernizuojama gamykla", kalbėjo R. Paksas.

Kaip žinoma, pernai spalį R. Paksas atsistatydino iš ministro pirmininko pareigų, nesutikdamas su parengtąja pasirašyti Vyriausybės sutartimi su "Williams International" dėl "Mažeikių naftos" privatizavimo.

R. Paksas ir jo šalininkai teigė, kad sutartis ekonomiškai labai nenaudinga Lietuvai, tačiau jo kritikai valdantieji konservatoriai vėliau teigė, kad būtent Lietuvos derybininkų neryžtingumas sutartį sudaryti greitai pablogino jos sąlygas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.