aA
Pasaulio šalių vadovai, kurie skubėjo pasveikinti George'ą W. Bushą (Džordžą V. Bušą) su numanoma pergale JAV prezidento rinkimuose, trečiadienį buvo priversti atšaukti savo sveikinimus arba laikytis diplomatinės tylos.
George W. Bush
George W. Bush
Skubėdami kuo greičiau nusiųsti geros valios pareiškimus, politikai pasikliovė didžiaisiomis Amerikos televizijomis, skelbusiomis respublikonų kandidato triumfą prieš demokratą Alą Gore (Elą Gorą). Abiejų kandidatų galimybės šiuose rinkimuose buvo apylygės, skirtumas tarp jų buvo mažiausias per daugiau negu 100-o metų rinkimų istoriją.

Vos kelios minutės po neoficialių televizijos prognozių Rusijos, Kinijos, Japonijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Nyderlandų, Europos Sąjungos, Turkijos, Indonezijos ir Australijos vadovai paskelbė sveikinimo pareiškimus.

Vienas pirmųjų buvo Vokietijos prezidentas Johannesas Rau (Johanesas Rau). Jo pareiškime G. W. Bushui buvo sakoma: "Mes jus pažįstame kaip gerą mūsų šalies draugą ir laukiame artimos mūsų tautų draugystės tęsinio jūsų kadencijos metu".

Tačiau jau po kelių minučių J. Rau atstovas spaudai skubėjo atšaukti sveikinimo telegramą, kol ji nepateko į žiniasklaidą. "Ką mes galime padaryti? Tai sudėtinga. Juk norisi vienam pirmųjų nusiųsti sveikinimus ir šiltus linkėjimus", pareiškė atstovas.

"Bushas nugalėjo", skelbė riebi antraštė Londono laikraščio "Evening Standard" pirmajame puslapyje. Daugumoje ES šalių vadovauja centro kairiųjų vyriausybės, ir daugelis aukštų politikų norėjo A. Gore'o pergalės. Tačiau tik Švedija atvirai išreiškė apgailestavimą dėl G. W. Busho triumfo.

"Gaila, bet toks yra amerikiečių tautos noras, ir mes turime dirbti su jų pasirinktuoju. Aš to laukiu", pareiškė Švedijos premjeras Goranas Perssonas (Joranas Peršonas).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.