aA
Šeštadienio vakare buvo mažai vilčių rasti laisvų vietų pagrindiniuose Palangos viešbučiuose.

Krepšininkui Arvydui Saboniui priklausančiame viešbutyje "Pušų paunksnėje" laisvų vietų nebebuvo jau praėjusį penktadienį. Administratorė sakė, kad norintys čia praleisti savaitgalį 400-500 litų už parą kainuojančius apartamentus turi užsisakyti jau prieš dvi savaites.

Kiti viešbučiai, kuriuose iš anksto buvo užsakyta tik po keletą kambarių, savaitgalį vis tiek buvo perpildyti.

Pirmuosius poilsiautojus Palanga pasitiko jau aptvarkytais paplūdimiais. Praėjusią savaitę centrinę paplūdimio dalį valė Palangos moksleiviai.

Komunalininkai abipus tilto buvo pastatę apie 10 persirengimo kabinų ir suolų.

Visą dieną tūkstančiai žmonių buvo nugulę įkaitusį paplūdimio smėlį.

Pavakare jūros pakrantėje vanduo sušilo net iki 16 laipsnių. Prie kranto turškėsi vaikai. Nusekusioje jūroje žmonės nubrisdavo apie 50 metrų nuo kranto.

Nepaprastai šiltą ir sausą orą į Lietuvą atnešė nusistovėjęs pietų, pietryčių srautas. Į jį patekdavo kai kada Pietų ar Pietryčių Europos, kai kada - net Šiaurės Afrikos oras. Kasdien vis aukščiau kylančiai balandžio saulei buvo nesunku į šiaurę keliaujančiame sraute šią šilumą palaikyti.

Tai vienoje, tai kitoje Lietuvos vietoje keletą kartų buvo viršyti tos dienos temperatūros rekordai, tačiau daugeliu atvejų iki rekordo vis po truputėlį trūkdavo.

Tačiau šie šilti orai išskirtiniai dėl kitos priežasties - labai šilti orai prasidėjo anksti ir truko nepaprastai ilgai.

Būtent karščių trukmė daro šį laikotarpį išskirtinį.

Absoliutus balandžio rekordas - 28,8 laipsnio šilumos, 1950 metais įregistruotas Druskininkuose, - nebuvo viršytas.

Vakar orai Lietuvoje pradėjo keistis. Taip nutiko dėl to, kad apskritai ties Europa keičiasi oro srautai. Dėl to šiandien ar rytoj Lietuvą pasieks iš šiaurės atkeliavęs maždaug dešimt laipsnių vėsesnis oras nei vyravo praėjusios savaitės pabaigoje.

Savaitės viduryje įsivyraus vakarų srautai, todėl Lietuvą pasieks tokie orai, kokie ir turėtų čia vyrauti gegužės pradžioje.

"Lietuvos rytas"