aA
Tai paaiškėjo po antrojo rinkimų rato, kuris surengtas šeštadienį Seime vykusiame MKDS steigiamajame suvažiavime.

Už V. Bogušį, kuris buvo laikomas neformaliu moderniųjų krikščionių demokratų lyderiu, balsavo 93 suvažiavimo delegatai, už politologą ir diplomatą Egidijų Vareikį - 87.

Anksčiau iš rinkimų kovos iškrito Seimo pirmininko pavaduotojas Feliksas Palubinskas ir Seimo narė Marija Šerienė.

Anot stebėtojų, dėl minimalios persvaros susidarė padėtis, kai naująją partiją faktiškai valdys "dvigalvis erelis" - vienodai populiarių, intelektualių ir patyrusių politikų tandemas.

V. Bogušis, kuriam dabar 41-eri metai, sužinojęs apie rinkimų rezultatus, juokavo, kad "jį prakeiks" žmona Virginija.

BNS korespondentui jis sakė, kad jo laukia "nearti arimai" - darbų partijos programos kūrimas, skyrių formavimas.

Pasak V. Bogušio, atskira sudėtinga problema kaip elgtis savivaldybių tarybose. MKDS teigia kontroliuojanti 40 iš maždaug 90 "pirminės" Lietuvos krikščionių demokratų partijos iškovotų vietų savivaldybių tarybose.

Sovietmečiu V. Bogušis pagarsėjo kaip disidentas. Jis buvo vienas 45 pabaltijiečių, kurie 1979 metais pasirašė memorandumą, reikalaujantį pasmerkti Molotovo-Ribbentroppo paktą.

1990 metais V. Bogušis buvo išrinktas Vilniaus miesto tarybos nariu, 1992 ir 1996 metais - Seimo nariu.

1989 metais V. Bogušis buvo vienas atkurtos Lietuvos krikščionių demokratų partijos signatarų, 1999 metais - vienas LKDP skilimo iniciatorių.

Seime V. Bogušis yra Moderniųjų krikščionių demokratų frakcijos seniūnas ir Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys.

MKDS įsteigta, kai dėl idėjinių skirtumų iš LKDP pasitraukė grupė moderniaisiais krikdemais pasivadinusių žmonių. "Modernistai" rėmė atviros, pasaulietiškos, patrauklios rinkėjams LKDP modelį, o konservatyvusis partijos sparnas siekė tradicinėmis vertybėmis pagrįstos partijos, glaudžiai bendradarbiaujančios su bažnyčios hierarchais.

Steigėjų anketas užpildė daugiau kaip 600 asmenų, tačiau moderniųjų krikščionių demokratai teigia turį maždaug 4 tūkstančių iš 12 tūkst. LKDP narių paramą. Dabar "modernistai" teigia kontroliuoją 23 iš maždaug 70 LKDP skyrių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.