aA
Rytoj JAV piliečiai 43-ią kartą šalies istorijoje rinks prezidentą. Nors rinkimų rezultatų kol kas niekas nerizikuoja spėti, vis mažiau lieka abejonių, už ką savo balsus atiduos šalies verslo pasaulis - dauguma Amerikos verslininkų įsitikinę, kad Džordžas Bušas bus naudingesnis JAV verslo ateičiai.
George W. Bush
George W. Bush
JAV žiniasklaidos apklausos rodo, kad respublikonų kandidatas Džordžas Bušas (George W. Bush) su finansais ir verslu susijusiose srityse pagal populiarumą nepalyginti atsiplėšęs nuo savo oponento - Demokratų partijos atstovo Elo Goro (Al Gore).

Investuotojų buvo klausiama, kuris kandidatas bus naudingesnis tam tikriems pramonės sektoriams, rinkoms ir ekonomikai.

Verslo pasaulis įsitikinęs, kad p. Bušas ir jo komanda smarkiai palaikytų naftos ir dujų pramonę – 77% investuotojų neabejoja, kad būtent šis kandidatas, išrinktas prezidentu, sugebėtų efektyviai spręsti naftos pramonės problemas.

Ponas Bušas savo oponentą taip pat nugali ir gynybos pramonės plėtros klausimais – šioje srityje už jį pasisako 67,01% investuotojų.

Bušo oponentas p. Goras nenurungia ir automobilių pramonės srityje – už respublikonų kandidatą yra 64,36% investuotojų, už jo oponentą – 35,64%.

Ne ką kitokie lūkesčiai ir tabako pramonėje - 78,65% už p. Bušą, 21,35% už p. Gorą. Investuotojų paklausus, kuris iš kandidatų būtų naudingesnis farmacijos pramonei, 69,77% jų vėlgi pasisakė už p. Bušą, 30,23% - už p. Gorą.

Kiek švelnesnis skirtumas skiria kandidatus su technologijų pramone susijusiose srityse, čia 57,65% apklaustų investuotojų pasisako už p. Bušą, 42,35% – už p. Gorą.

Ko gero, tik pramogų verslo pasaulio atstovai nusiteikę p. Goro naudai – 54,06% investuotojų balsuotų būten už jį, 45,94% – už oponentą p. Bušą.

Kad ir koks būtų amerikiečių pasirinkimas, JAV prezidento rinkimai neturėtų smarkiai paveikti JAV ir Europos santykių, teigiama naujausiuose Vokietijos pramonės atstovų nuomonės tyrimuose.