aA
"Prezidentiniai" pietūs bent trumpam suvienijo Seimo daugumą ir opoziciją. Prezidentas su šešių Seimo frakcijų seniūnais tarėsi, kaip pasiekti, kad rengiamų įstatymų projektai būtų iš anksto pristatomi visoms suinteresuotoms visuomenės grupėms.
Politikai
© "Lietuvos žinios"
Pirmasis šalies vadovo susitikimas su naujojo Seimo frakcijų lyderiais vyko Prezidentūroje prie pietų stalo. Į rūmus S.Daukanto aikštėje buvo pakviesti Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas Vytenis Andriukaitis, Liberalų - Dalia Kutraitė-Giedraitienė, Naujosios sąjungos - Gediminas Jakavonis, Konservatorių - Andrius Kubilius, Jungtinės Centro sąjungos, Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Gintaras Šileikis ir Naujosios demokratijos ir Valstiečių partijos - Kazimiera Prunskienė.

Penas

Prezidentūrą aptarnaujantis restoranas "Stikliai" politikus vaišino bifšteksu, daržovių salotomis su krevetėmis, baltuoju ir raudonuoju vynu, kava, mineraliniu vandeniu. Nei sriubos, nei deserto nebuvo pasiūlyta.

Po pusantros valandos trukusio pokalbio laikinasis premjeras A.Kubilius, lydimas apsaugos, iš Prezidentūros išskubėjo pro paradines duris nė minutės neskyręs žurnalistams. V.Andriukaitis užtruko pietų salėje diskutuodamas su senu pažįstamu Juliumi imulkščiu, Prezidento patarėju ir draugu.

Kurstė

Pasak "užstalės" pokalbio dalyvių, Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas V.Andriukaitis Prezidentą įtikinėjo, kad Rolando Pakso Vyriausybės programa yra bloga, ir sakė, kad jo vadovaujama frakcija balsuos prieš.

Valdančiosios koalicijos atstovai atsikirto, kad būtų keista, jei opozicija balsuotų už Vyriausybės programą, tačiau didesnių ginčų pietų metu nekilo.

Šalies vadovas pageidauja, kad atsižvelgiant į Seimo frakcijų pastabas būtų parengtos konkrečios priemonės programai įgyvendinti. Pasak G.Šileikio, biudžeto tvirtinimas bus ne kas kita, kaip konkrečių Vyriausybės veiksmų demonstravimas.

R.Pakso Vyriausybės programa Seime svarstoma nuo praėjusio penktadienio. Seimas dėl jos greičiausiai balsuos ketvirtadienį. Kalbėdamas apie privatizavimo bėdas, šalies vadovas pabrėžė, kad jis turi būti skaidrus, o į Privatizavimo komisiją reikėtų įtraukti ir Seimo mandatus iškovojusių partijų atstovus.

Pokalbio dalyviai sutarė, kad pradėtos reformos turi būti ir toliau vykdomos, o užsienio politikos prioritetinėmis kryptimis išlieka narystė NATO ir Europos Sąjungoje.