aA
Šeštadienį, balandžio 29-ąją, valstybiniame muziejuje draustinyje "Carskoje selo" (Puškino miestas Sankt Peterburgo priemiestyje) bus oficialiai perduota Rusijai Florencijos mozaika, kuri yra Didžiojo Tėvynės karo metais dingusio garsiojo Gintaro kambario dalis.
Mozaika bus atvežta į Rusijos šiaurės sostinę penktadienio vakarą iš Maskvos, kuri ji išvakarėse buvo atgabenta specialiuoju reisu iš Vokietijos.

Kaip pranešė agentūrai "Interfax" muziejaus direkcija, mozaikos perdavimas yra "Vokietijos Brėmeno miesto geros valios aktas".

Direkcijos žiniomis, galimas dalykas, mozaikos perdavimo ceremonijoje dalyvaus laikinasis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Į Puškiną taip pat atvyks Rusijos kultūros ministras Michailas Švydkojus.

Kaip priminė direkcijos atstovas, anksčiau Vokietijos koncernas "Ruhrgas" perdavė Rusijai 3,5 mln. dolerių Gintaro kambarių atkurti.

Florencijos mozaika yra viena keturių mozaikų, puošusių Jekaterinos rūmų Gintaro kambarį.

Gintaro kambarį Petras I gavo kaip diplomatinę dovaną iš Prūsijos monarcho Friedricho I (Frydricho I) 1716 metais.

1755-57 metais architektas Bartolomeo Francesco Rastrelli (Bartolomėjas Frančeskas Rastrelis) atkūrė 100 kvadratinių metrų Gintaro kambarį Didžiuosiuose (Jekaterinos) rūmuose.

1942 metais vokiečiai išvežė jį iš Puškino ir tais pačiais metais įrengė Kenigsbergo pilyje Karaliaučiuje. Kur dabar yra Gintaro kambarys, nežinoma, bet jo paieškos tebevyksta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.