aA
Jaunimo prisirišimas prie mobiliojo ryšio telefonų, kartais taip piktinantis tėvus ir mokytojus, vienu atžvilgiu gali būti labai naudingas - jis padeda nukreipti paauglių dėmesį nuo rūkymo. Tai penktadienį pareiškė britų ekspertai.
Mobile phone
Didžiojoje Britanijoje rūkančių paauglių skaičius nuo 30 proc. 1996 metais sumažėjo iki 23 proc. 1999 metais. Tuo tarpu mobiliojo ryšio telefonus turinčių 15-17 metų paauglių skaičius iki 2000 metų rugpjūčio padidėjo iki 70 proc.

Mančesterio universiteto mokslininkai tvirtina, jog tai nėra tik sutapimas.

Šiais duomenimis, mobiliojo ryšio telefonai paaugliams, kaip ir rūkymas, leidžia pasijusti priklausantiems privilegijuotai grupei, stilingiems ir suaugusiems.

Suaugusieji tvirtina, jog mobiliojo ryšio telefonų jiems reikia tik tam, kad galėtų palaikyti ryšį su darbu, šeima ir draugais. Tuo tarpu paaugliams delno dydžio prietaisai yra šaunumo, madingumo ir buvimo suaugusiais sinonimas.

Kaip ir cigaretės, telefonas yra svarbus socializacijos veiksnys.

Kita vertus, telefono kortelėms išleidžiami kišenpinigiai, kurie šiaip galbūt būtų išleidžiami cigaretėms.

Ekspertai, be to, įžvelgia panašumą tarp mobiliųjų komunikacijų ir tabako gaminių reklamos. Abiem atvejais daug dėmesio skiriama įvaizdžiui ir pasitikėjimui savimi.

"Lietuvos rytas"