aA
Didelis iš Rusijos branduolinio komplekso Sibire ištekančio vandens radioaktyvumas kelia pavojų. Užterštumas viršija net 10 tūkst.
Užterštumas viršija net 10 tūkst. komercinių branduolinių reaktorių ištekamojo vandens bendrą radioaktyvumą, trečiadienį paskelbė nevyriausybinės JAV ir Rusijos priežiūros organizacijos.

"Užterštumas mus šokiravo", spaudos konferencijoje sakė JAV "Vyriausybės atsiskaitomybės projekto" Sietlo biuro direktorius Tomas Carpenteris (Tomas Karpenteris). Jo biuras kartu su grupe "Sibiro mokslininkai pasaulinei atsakomybei" atliko Tomės ir Romaškos upių vandens tyrimus.

Dėl Sibiro chemijos pramonės komplekso teršalų pro jį pratekanti upė yra labiausiai pasaulyje užteršta radioaktyviomis medžiagomis, paskelbė grupės. Pavyzdžius mokslininkai ėmė teritorijose, kuriose žvejojama, ganomi gyvuliai.

Minėtame komplekse sovietų eros metais veikė penki branduoliniai reaktoriai, buvo gaminamas plutonis branduoliniams ginklams, o 1993 metais čia įvyko sprogimas, po kurio aplinka buvo dar labiau užteršta radioaktyviomis medžiagomis.

Pasak T. Carpenterio, tokio radioaktyvumo aplinkoje negali sukelti atominė elektrinė arba įprasta branduolinė gamykla. Jis spėjo, kad komplekse gali būti nežinomas su branduoline ginkluote susijęs reaktorius ar milžiniškas greitintuvas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.