aA
Nors tarp naujų parlamentarų, išrinktų vienmandatėse apygardose, yra tokių, kurie savo rinkimų agitacijai skyrė daug lėšų, dideli pinigai dar negarantuoja Seimo nario mandato. Tai paaiškėjo peržiūrėjus galutines politinės rinkimų kampanijos finansavimo ataskaitas.
Money
Politine rinkimų kampanija laikomas periodas nuo Seimo rinkimų datos paskelbimo iki pačių rinkimų. Rinkimų datą prezidentas Valdas Adamkus paskelbė balandžio 28 dieną, o jie įvyko spalio 8 dieną.

Naują Seimo daugumą sudariusios ir vyriausybę formuojančios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalai) ir Liberalų sąjungos kandidatai buvo "turtingiausi". Nuo jų pagal sumas, išleistas politinei rinkimų kampanijai, mažai atsilieka nedidelės Tėvynės liaudies partijos kandidatai, kurių nė vienas nepateko į Seimą.

Iš save išsikėlusių ir vienmandatėse rinkimų apygardose laimėjusių kandidatų išsiskiria Verslo darbdavių konfederacijos prezidentas Viktoras Uspaskichas. Savo rinkimų kampanijai jis skyrė net 53 tūkst. litų. Visą šią sumą jis skyrė iš savo santaupų. V. Uspaskichas taip pat yra ir turtingiausias naujojo Seimo narys. Jis deklaravo 60 milijonų litų turtą.

Iš partijų iškeltų kandidatų daugiausia politinei rinkimų kampanijai vienmandatėje rinkimų apygardoje išleido socialliberalų atstovas Juozas Virmantas Jurgaitis - net 50 tūkst. litų. Visus šiuos pinigus jam skyrė Pramoninkų konfederacijos prezidento Bronislovo Lubio bendrovė "Achema". Tačiau šie pinigai negarantavo Seimo nario mandato.

Į Seimą taip pat nebuvo išrinkta Tėvynės liaudies partijos pirmininkė Laima Andrikienė, kuri deklaravo išleidusi savo rinkimų kampanijai 37,5 tūkst. litų. Keli kiti šios partijos nariai, skyrę nemažas sumas, taip pat nebuvo išrinkti.

Į naują parlamentą nepatekusių buvusios valdančiosios Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatoriai) ir nuo jų atskilusios Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos kandidatų skirtos didelės lėšos taip pat nepasiteisino.

35,4 tūkst. litų išleidusi konservatorė Rasa Juknevičienė, 32,5 tūkst. litų išleidęs konservatorius Andrius Kubilius, 30,7 tūkst. litų išleidusi konservatorė Irena Degutienė, o taip pat nuosaikusis konservatorius Kęstutis Skrebys, išleidęs 33 tūkst. litų, rinkimuose į Seimą vienmandatėse apygardose nebuvo išrinkti. Tiesa, R. Juknevičienė, A. Kubilius ir I. Degutienė pateko į Seimą pagal partijos sąrašus. Iš nuosaikiųjų konservatorių į Seimą pateko vienintelis Gediminas Vagnorius. Buvęs premjeras savo rinkimų kampanijai deklaravo skyręs tik kuklius 11,3 tūkst. litų.

Tačiau į Seimą vienmandatėje apygardoje Panevėžyje išrinktas vienintelis konservatorių kandidatas Vitas Matuzas rinkimų kampanijai paklojo nemažą sumą - 48 tūkst. litų. Pagal išleistas lėšas jis turėtų užimti antrąją vietą po socialliberalų kandidato J. V. Jurgaičio, tačiau V. Matuzo "investicija" buvo sėkmingesnė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.