aA
Liemenėlės nešiojimas, anot mokslininkų, "statistiškai patikimai" didina pavojų patirti dažnesnius krūties skausmus, atsirasti cistoms ir gal net susirgti krūties vėžiu. Anot BBC, du britų medikai nustatė ryšį tarp liemenėlių ir klinikinio krūties skausmo, kurį patiria apie 40 procentų moterų.
Liemenėlė
Liemenėlė
Medikai paprašė 100 moterų, kurios dažnai jausdavo skausmą arba turėjo cistų krūtyse, kad jos tris mėnesius nenešiotų liemenėlių, o paskui dar tris mėnesius jas dėvėtų. Taip daryta siekiant nustatyti, ar šie du variantai skirtingai atsilieps sveikatai, rašė laikraštis "Sunday Telegraph".

Kardifo universiteto profesorius chirurgas Robertas Manselas (Robert Mansell) ir Frenčio ligoninės Bristolyje chirurgas konsultantas Simonas Kotornas (Simon Cawthorn) nustatė, kad moterys, tris mėnesius nedėvėjusios liemenėlių, jautė septyniais procentais mažiau skausmų negu tuomet, kai jas dėvėjo.

Tiesa, moterims po menopauzės liemenėlių nešiojimas jokios įtakos skausmo pasireiškimui neturėjo.

R.Manselis (Robert Mansell) tvirtina, jog reikia daugiau tyrimų, kad galima būtų patikimai įvertinti, ar tikrai žalinga ilgesnį laiką nešioti liemenėles.

Mokslininkai spėja, jog nepatogumų atsiranda todėl, kad liemenėlės spaudžia limfinę sistemą - indus, kuriais iš organizmo pašalinamos nuodingos medžiagos. Jie ketina tirti, kas pasidaro, kai užblokuojama limfinė sistema - ar tokiu atveju ima krūties audiniuose kauptis toksinai.

Septyni procentai britų moterų kenčia nuo cistų, ir dauguma jų nešioja liemenėles. Pernai Didžiojoje Britanijoje buvo nupirkta 75 milijonai liemenėlių. Krūties vėžys šioje šalyje dabar yra dviem trečdaliais dažnesnis negu prieš 30 metų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.