aA
Šeštadienį Vilniuje bus steigiama Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga (MKDS), kuri pretenduoja suardyti iki šiol Lietuvos krikščionių demokratų partijos (LKDP) puoselėtą šios ideologijos monopolį.
Didžioji dalis naujosios MKDS steigėjų yra iš "pirminės" LKDP dėl požiūrių skirtumų pasitraukę asmenys.

Steigiamoji konferencija įvyks, nepaisant buvusio LKDP pirmininko Algirdo Saudargo praėjusią savaitę paskelbto kvietimo nesutariančioms "konservatyviųjų" ir "modernistų" atšakoms susitaikyti. Buvęs ilgametis LKDP lyderis A. Saudargas ragino moderniuosius krikščionis demokratus atidėti naujos partijos steigimą ir dalyvauti neeilinėje LKDP susitaikymo konferencijoje.

Kaip BNS korespondentui sakė neformalus "modernistų" lyderis, MKD frakcijos Seime narys Vytautas Bogušis, "pastangos susitaikyti išseko", "dialogas nutrūko". V. Bogušis sakė tikįs, kad dialogas "vėl užsimegs, kai atsiras nauja struktūra".

Pagal galiojančius įstatymus, naują partiją ar politinę organizaciją Lietuvoje gali įsteigti ne mažiau kaip 400 steigėjų.

Pasak V. Bogušio, prie pasitraukusių iš LKDP asmenų "prisijungia žmonės, kurie nepriklauso jokioms kitoms partijoms" bei atstovauja įvairioms sritims - nuo mokslo iki verslo.

Anot V. Bogušio, minėtieji būsimieji nariai - "tai antibiotikas ligoms, ėjusioms iš LKDP".

Šeštadienį Seime įvyksiančioje konferencijoje bus priimta steigiamoji deklaracija, statutas, programinė deklaracija bei įvyks MKDS pirmininko rinkimai.

Stebėtojų nuomone, į šias pareigas bus iškelti 3-4 kandidatai. Tarp jų įvardijami V. Bogušis, Seimo pirmininko pavaduotojas Feliksas Palubinskas, jo sūnus teisininkas Aidas Palubinskas bei politologas ir eurodiplomatas Egidijus Vareikis.

V. Bogušis, paklaustas, ar sutiks balotiruotis, atsakė, jog "jeigu iškels, tai iškels".

Vienas ryškiausių MKD atstovų F. Palubinskas BNS korespondentui sakė apsisprendęs atsisakyti pirmininko posto siekių, jeigu jo kandidatūra būtų iškelta.

"Nesijaučiu pasenęs, tačiau galvoju, kad MKDS yra jaunų žmonių partija. Atėjo laikas, kad vadovauti imtųsi nauji žmonės, kurie turi minčių, energijos", sakė F. Palubinskas, kuriam 65-eri.

Jis sakė paremsiąs savo sūnaus Aido kandidatūrą. Anot F. Palubinsko, jo sūnus yra "žmogus su mintimis, turi neblogą politiko patirtį, palaiko gerus ryšius su jaunaisiais Europos krikščionimis demokratais".

Prieš dešimtį metų į Lietuvą iš JAV grįžusiam A. Palubinskui dabar 30 metų, jo kandidatūrą iškėlė klaipėdiečiai. A. Palubinskas metų pradžioje "su trenksmu" išstojo iš LKDP.

Užsienio reikalų ministro patarėjas, politikos mokslų dėstytojas E. Vareikis BNS patvirtino neatsisakysiąs balotiruotis į MKDS pirmininko postą.

Prieš dešimtmetį E. Vareikis stovėjo prie LKDP atkūrimo ištakų, buvo vienas kandidatų į LKDP pirmininko postą.

Kelerius metus brendusi moderniojo ir konservatyviojo partijos sparno priešprieša pasiekė apogėjų pernai lapkritį, kai LKDP konferencijoje "modernistai" triuškinamai pralaimėjo partijos vadovybės rinkimus.

Metų sandūroje išryškėjo neformalus Moderniųjų krikščionių demokratų blokas, kuris, "modernistų" teigimu, vienija maždaug 20 iš 70 partijos skyrių arba 4 iš 12 tūkstančių partijos narių. Keturi Seimo Krikščionių demokratų frakcijos nariai pasitraukė ir suformavo Moderniųjų krikščionių demokratų partijos frakciją.

Modernieji taip pat teigia, jog per savivaldybių tarybų rinkimus jų atstovai laimėjo maždaug 40 iš 90 LKDP iškovotų mandatų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.