aA
Estijoje spalį sumažėjo gyventojų parama šalies stojimui į NATO ir Europos Sąjungą (ES), rodo bendrovės "Emor" atlikta visuomenės nuomonės apklausa.
Apklausos duomenimis, 43 proc. Estijos gyventojų nuo 15 iki 74 metų amžiaus pritaria stojimui į ES ir 53 proc. - stojimui į NATO, penktadienį BNS sakė "Emor" analitikas. Narystei ES nepritaria 45 proc., o narystei NATO - 30 proc. respondentų.

Nuomonės dėl Estijos ateities ES ir NATO neturinčių žmonių skaičius yra gana stabilus, atitinkamai 12 ir 18 procentų. Palyginus su sausį atliktos apklausos duomenimis, spalį stojimą į Europos Sąjungą palaikė 9-iais, o stojimą į NATO - 4-iais procentais mažiau respondentų.

Estijos gyventojų parama narystei ES buvo mažesnė tik šių metų balandį, kuomet šiam žingsniui pritarė 41 proc. apklaustųjų. Parama NATO šiemet žemiausią lygį pasiekė spalį. Pasak "Emor" analitiko, neigiamam Estijos gyventojų požiūriui į narystę ES įtakos galėjo turėti nesėkmingas Danijos referendumas dėl euro įvedimo.

Sumažėjusi parama narytei NATO greičiausiai susijusi su žmonių nerimu, kad narytė aljanse išlaidas gynybai padidins švietimo ir socialinės apsaugos sąskaita. "Emor" apklausoje dalyvavo 500 Estijos gyventojų nuo 15 iki 74 metų amžiaus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.