aA
JAV kelis mėnesius iš lūpų į lūpas keliavo geras patarimas: norint įsigyti brangų automobilį pusvelčiui, tereikia gauti... Arizonos valstijos gyventojo statusą.
Pasirodo, čia skubotai priimtame aplinkosaugos įstatyme buvo numatyta tokia palanki ekologiškai švarių automobilių rėmimo programa, kad dujomis varomas sportinis visureigis automobilis, pavyzdžiui, vietoj 45 tūkst. kainavo tik 25 tūkst. dolerių.

Tačiau tam kol kas padarytas galas. Valstijos parlamentas per skubiai sušauktą posėdį nusprendė vieneriems metams sustabdyti programą, nes atitinkamos išlaidos dėl klaidos įstatyme pasiekė astronominius dydžius - vietoj numatytų 3-10 mln. dolerių per metus, vien nuo balandžio iki spalio prireikė 420 mln. dolerių, o tai sudaro beveik dešimtadalį viso Arizonos biudžeto.

Kaip ketvirtadienį aiškino žurnalas "Wall Street Journal", programą pavertė fiasko viena vienintelė klaida: užuot rėmimo programą taikius 1 proc. įregistruotų naujų ekologiškų automobilių - maždaug 2,5 tūkst. per metus, įstatyme buvo kalbama apie 1 proc. visų Arizonoje įregistruotų ekologiškų automobilių - maždaug 40 tūkst. Įstatyme, be to, net nebuvo reikalaujama, kad automobiliu būtų ilgesnį laiką naudojamasi Arizonoje ir kad jo savininkai iš tikrųjų naudotų alternatyvinę traukos jėgą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.