aA
Skandalingos reputacijos verslininkas Jonas Urka penktadienį Vilniaus miesto 2-osios apylinkės teismui pažadėjo pateikti sutarties originalą, kuris esą patvirtintų jo teiginius apie buvusiam Seimo Pirmininkui Vytautui Landsbergiui suteiktą 100 tūkst. JAV dolerių paskolą.
Jonas Urka
Jonas Urka
Pasak J.Urkos, šiuo metu sutartis yra ekspertų rankose ir savo išvadas jie turėtų suformuluoti iki lapkričio 25 dienos. Todėl teisiamasis pareiškė prašysiąs iki šios datos atidėti bylą, praneša ELTA.

Tuo tarpu penktadienio posėdis atidėtas iki pirmadienio dėl kitos priežasties - į teismą neatvyko vienas iš nukentėjusiųjų asmenų, velionio akademiko Raimundo Rajecko brolis Valentinas Rajeckas.

J.Urkos teigimu, 1995 metų gegužės 20 dieną suteikiant paskolą V.Landsbergiui, tarpininkavo akademikas R.Rajeckas. Paimdamas šiuos pinigus, tarpininkas esą rėmėsi "namine" paskolos sutartimi, pasirašyta tariamai paties J.Urkos ir V.Landsbergio. Tačiau joje nebuvo tokiam dokumentui privalomų rekvizitų, klaidingai nurodyta V.Landsbergio gimimo data. Šių metų balandžio 27 dieną dienraščiai išspausdino minėtos sutarties faksimiles.

Teismo posėdydje dalyvavęs V.Landsbergis J.Urkos kalbas apie sutarties originalo tyrimą vertino skeptiškai. "Galbūt ponas Urka galėtų pasakyti, kodėl jis jo nepateikė anksčiau ir kokiems ekspertams dabar yra pateikęs", - sakė V.Landsbergis, neslėpdamas abejonių, ar toks originalas egzistuoja apskritai.

Po trumpo posėdžio J.Urka noriai atsakinėjo į žurnalistų klausimus, tačiau nieko konkretaus apie minėtos sutarties tyrimą nepaaiškino: nepasakė, nei kokioje šalyje dokumentas tiriamas, nei kas atlieka ekspertizę. J.Urka tik pakartojo niekada netvirtinęs, kad ant sutarties yra tikrai V.Landsbergio parašas - jis tik prašęs Generalinės prokuratūros sutartį ištirti.

Pavasarį tuometinis Seimo Pirmininkas V.Landsbergis J.Urkos paskleistus prasimanymus pavadino nusikaltimu bei politiniu veiksmu ir taip pat kreipėsi į generalinį prokurorą, prašydamas iškelti bylą dėl dokumento ir jo parašo klastojimo bei šmeižimo. V.Landsbergis teigė neabejojąs, kad klastotės autorius yra jokiu būdu ne velionis R.Rajeckas, o pats J.Urka.

Gegužės 29 dieną J.Urkai buvo iškelta baudžiamoji byla dėl žinomai melagingų prasimanymų, žeminančių kito asmens garbę, skleidimo spaudinyje.

Spaudoje pasirodžius pranešimams apie tariamą skolos sutartį, būta nemažai įtarimų, kad šią istoriją surežisavo teistas parlamentaras Audrius Butkevičius, iki šių metų kovo 20 dienos kalėjęs kartu su J.Urka ir neslepiantis savo antipatijos V.Landsbergiui.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.