aA
"Vangi reakcija į Rusijos nusikaltimus Čečėnijoje gali sutvirtinti Vladimiro Putino įsitikinimą, jog jis kariauja teisingą karą", rašo lenkų laikraštyje "Rzeczpospolita" žinomas JAV lenkų kilmės politologas, buvęs Amerikos prezidento Jimmy Carterio (Džimio Karterio) patarėjas saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis (Zbignevas Bžezinskis).
Jis kritikuoja JAV administraciją už anksčiau puoselėtą naivų įsitikinimą, kad buvęs šalies vadovas Borisas Jelcinas esąs demokratinis prezidentas, atstovaujantis brandžiai demokratinei Rusijai, bei už nepagrįstą finansinę paramą, kuri padėjo Rusijoje susiformuoti korumpuotai ekonominei sistemai.

"Siekdama "gerų santykių" su Rusija, JAV administracija taip ir nesugebėjo įtikinti Rusiją įgyvendinti pozityvias permainas ir atsisakyti negatyvių veiksmų", teigia įtakingas politologas.

Z. Brzezinskio nuomone, "Amerika pirmojo karo Čečėnijoje metu nekritiškai sutiko su vadinamąja "federacijos vientisumo" išsaugojimo versija, o dabar užkibo ant "kovos su terorizmu" meškerės".

"JAV administracija broliaujasi su aukštais Rusijos pareigūnais, o buvusios SSRS nepriklausomų valstybių vyriausybių vadovai negali prasimušti iki aukštų Amerikos administracijos valdininkų. Negana to, kai kurie artimiausių Rusijos kaimynių - Ukrainos, Gruzijos, Azerbaidžano ir Estijos - vadovai tiesiog negali nuslėpti savo pasipiktinimo, kad JAV nenori matyti, jog jėgos panaudojimas Čečėnijoje gali rimtai paveikti Rusijos užsienio politiką", rašo politologas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.