aA
JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius George'as Tenetas (Džordžas Tenetas) sutiko lapkričio 13 dieną paskelbti maždaug 450 dokumentų apie slaptas operacijas Čilėje, antradienį pareiškė JAV atstovai.
Šie dokumentai priklauso 1962-1975 metų laikotarpiui - iki ir šiek tiek po Čilės pučo, kurio metu į valdžią atėjo Augusto Pinochetas (Augustas Pinočetas).

Rugpjūčio mėnesį G. Tenetas neleido skelbti šių dokumentų, nes būgštavo, kad jie gali atskleisti žvalgybos darbo metodus visame pasaulyje. Tačiau jis tuomet sutiko, kad CŽV išslaptintojų patikrinimą praėję dokumentai būtų dar kartą peržiūrėti su Valstybės departamento ir Baltųjų rūmų pagalba.

Šių dokumentų paskelbimas bus dalis galutinio 1968-1991 metų JAV vyriausybės dokumentų apie Čilę išslaptinimo. Šiuos dokumentus buvo planuota paskelbti dar rugsėjo viduryje, tačiau paskelbimas atidėtas dėl CŽV slaptųjų operacijų dokumentų peržiūros.

Pernai JAV Billo Clintono (Bilo Klintono) administracija nurodė paskelbti dokumentus, susijusius su žmogaus teisių pažeidimais ir politiniu smurtu A. Pinocheto diktatūros metais.

Anksčiau CŽV teigė, kad nesukurstė 1973 metų Čilės pučo, tačiau žinojo apie planus jį įvykdyti. Šio pučo metu buvo nuverstas prezidentas Salvadoras Allende (Salvadoras Aljendė). CŽV taip pat teigė neturinti informacijos, kuri rodytų ją esant susijus su S. Allende mirtimi.

Lapkričio 13 dieną bus paskelbta dar 1 000 CŽV dokumentų apie žmogaus teisių pažeidimus, terorizmą ir kitus politinio smurto aktus Čilėje. Kartu bus paskelbti kitų JAV agentūrų dokumentai apie Čilę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.