aA
Praėjus mažiau negu dviem savaitėms po tikriausiai teroristinio išpuolio prieš JAV karo laivą "USS Cole", gauta labai rimtų pranešimų apie galimus naujus pasikėsinimus į amerikiečius bei JAV institucijas Artimųjų Rytų regione, po kurių JAV pajėgoms Turkijoje, Bahreine ir Katare buvo paskelbta didžiausia kovinė parengtis. Apie tai pirmadienį informavo atsakingi JAV pareigūnai.
Grasinimai, atrodo, yra susiję su įtariamu teroristų vadu Osama bin Ladenu (Osama bin Laden). Jei atitinkami pranešimai pasitvirtins, JAV gynybos ministerija neatmeta prevencinio smūgio prieš O.bin Ladeną (Osama bin Laden) galimybės. Įvairūs galimi reakcijos būdai bus svarstomi antradienį Baltuosiuose rūmuose.

Kaip teigia JAV telekompanija ABC, ypač didelė grėsmė, atrodo, yra iškilusi Turkijos pietuose esančiai Inčirliko karinių oro pajėgų bazei, iš kurios kontroliuojama Irako šiaurėje esanti vadinamoji neskraidymo zona. ABC duomenimis, Bahreine ir Katare jau uždarytos tarptautinės mokyklos, kurias, be kita ko, lanko amerikiečių kariškių vaikai.

Persijos įlankos regione dislokuotos JAV karinės pajėgos praeityje jau ne kartą tapo teroristų taikiniu. Taip 1995 ir 1996 metais Saudo Arabijoje per du išpuolius prieš JAV karinius objektus žuvo 24 amerikiečiai. Per praėjusias dešimt dienų trumpam buvo uždarytos JAV ambasados Persijos įlankos arabų valstybių sostinėse ir buvo sustiprinta jų apsauga.

Saudo Arabijoje gyvena apie 35 tūkst. JAV piliečių, Bahreine yra įsikūręs JAV 5-ojo karo laivyno štabas, o Katare negausus būrys amerikiečių kariškių yra pasirengęs reaguoti, jei regione vėl, kaip 1991 metais, kiltų platesnio masto konfliktas. Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) narės Turkijos teritorijoje tarnauja tūkstančiai amerikiečių kareivių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.