aA
Tautininkų partijos politikai, bandantys patekti į Seimą su sąrašu „Už Lietuvą Lietuvoje“, atsidūrė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) akiratyje. Mat jų agitacijoje pastebėta galimų tautinės neapykantos kurstymo požymių. Pavyzdžiui, antisemitiniai piešinėliai ar kaklaraištis, išmargintas svastikomis.
Tautininkų rinkiminė agitacija
Tautininkų rinkiminė agitacija
© DELFI

VRK narys Justinas Žilinskas DELFI teigė, jog inicijuojamas tyrimas dėl dviejų Tautininkų kandidatų – Juliaus Pankos bei Mariaus Galinio agitacinės medžiagos.

„Gautas skundas dėl J. Pankos. Aš savarankiškai pateikiau medžiagą dėl M. Galinio“, - sakė J. Žilinskas.

VRK sudomino skrajutės, kuriomis kviesta į susitikimą su J. Panka. Jos padabintos žydo karikatūra ir tekstu, kuriuo veikiausiai siekiama priminti Andriaus Kubiliaus Vyriausybės sprendimą išmokėti žydų bendruomenėms kompensaciją už nusavintą turtą: „O man Bubilius davė 130 milijonų ir duos dar...“ Žinoma, nepamiršta ir pagrindinė agitacinė žinia: „Balsuok už Nr. 10! Koalicija „Už Lietuvą Lietuvoje“ nemėtys pinigų!!!“

Kitas Tautininkų kandidatas M. Galinis agitacinėje medžiagoje vaizduojamas su tvarkingu kostiumu, juodais marškiniais ir kaklaraiščiu, išmargintu svastikos ornamentu. Tiesa, svastikos ant šio politiko aksesuaro pasuktos į priešingą pusę nei tos, kurias savo simbolikoje naudojo naciai.

Anot J. Žilinsko, VRK gali priimti įvairius sprendimus – nuo reikalavimo nutraukti tokio pobūdžio tautininkų agitaciją iki kreipimosi į teisėsaugą dėl tautinės nesantaikos kurstymo.

J.Panka: piešinėlyje – ne žydas, o svastika – lietuviška

VRK akiratyje atsidūręs vienas Tautininkų lyderių J. Panka DELFI teigė nesuprantantis, kuo VRK užkliuvo jo agitacija.

„Nustebinote iš tikrųjų. Manau, kad žmonės, kurie supranta humorą, neįžiūrės ten jokios tautinės nesantaikos kurstymo. Nebuvo tikslas kažką tai sukurstyti, įžeisti ar įskaudinti. Buvo tiesiog tikslas atkreipti dėmesį į valstybės pinigus, kurie švaistomi“, - kalbėjo politikas.

Jis taip pat pažymėjo, esą piešinėlis žydo nevaizduoja.

„Na, piešinėlis šaržuotas. Manau, ten kiekvienas gali įžvelgti vis kitą tautybę. Nebent kažkokia tai tauta save atrado šitame piešinėlyje. Tačiau aš neturėjau konkrečiai omeny jokios tautos“, - sakė J. Panka.

M. Galinio svastikoje jis taip pat nemato nieko blogo.

„Jisai prieš tai man buvo atsiuntęs tą nuotrauką. Jinai yra į VRK puslapį įdėta. Man labai gražu. Tai yra tautinė juostelė, išausta ganėtinai sunkiai, kaip suprantu, nes tokius simbolius kampuotus yra sunku išausti. Žmogus dalyvauja aktyviai etnografinėje veikloje, etninėje, baltų. Ir mes puikiai žinome, kad tai yra vienas pagrindinių baltų simbolių. Jeigu kai kurie politiniai veikėjai įžvelgia kažkur tai nacizmą, man tiktai gaila jų“, - sakė J. Panka.

Pasak jo, vadovaujantis tolia logika, Lietuvoje esą turėtų būtų uždrausta Europos Sąjungos vėliava – mat joje vaizduojamas penkiakampes žvaigždes esą galima laikyti sovietine simbolika.

Vis dėlto jis tikino su džiaugsmu sutinkantis žinią apie VRK veiksmus. „Mes labai daug skundų esame davę VRK. Ir jie nekreipė jokio dėmesio. Dabar bent jau turės darbo“, - reziumavo J. Panka.

Tautininkų rinkiminė agitacija
Tautininkų rinkiminė agitacija
© DELFI
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus

Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams...

Prieš vėją papūtusi Rusijos penkiakovininkė skundžiasi buvusi išspirta iš rinktinės

Penkiakovininkams iš Ukrainą užpuolusių valstybių praėjusią žiemą buvo atvertos durys...

Karas Ukrainoje. Pranešama, kad Čerkasuose nuaidėjo sprogimai

Oro perspėjimo metu Čerkasų srityje pasigirdo sprogimų garsai. Apie tai pranešama...

Žiniasklaida: Kirkilas mirė patyręs insultą (2)

Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas mirė patyręs insultą, ketvirtadienį pranešė portalas...

Pistoriusas: Rusija gamina daugiau ginklų negu jai reikia dabartiniame kare prieš Ukrainą (1)

Rusija jau dabar gamina daugiau ginklų nei jų reikia karui prieš Ukrainą . Maskva papildo savo...

Viskas aišku. Branduoliniai ginklai Lenkijoje: kaip tai keistų Europos saugumą?

„Tai mažina komfortą, o Rusija šiandien tikrai per daug to komforto turi“, – apie...