aA
Sekmadienį 20 valandą vakaro Lietuvoje užsidarė rinkimų apylinkės. Naujojo Seimo rinkimai jau pasibaigė. Pirmųjų preliminarių rinkimų rezultatų Vyriausioji rinkimų komisija tikisi po vidurnakčio.
Tačiau kol kas apibendrinamas rinkėjų aktyvumas iki 19 valandos. Turimais duomenimis dar ne iš visų, o iš 66 rinkimų apygardų, rinkimuose dalyvavo apie 53 procentus rinkėjų. Rinkdami šį Seimą, rinkėjai buvo aktyvesni negu 1996 metais. Tuomet iki 19 valandos balsavo mažiau rinkėjų - tik per 48 proc.

Šį sekmadienį aktyviausi buvo Žirmūnų, Kėdainių, Anykščių-Kupiškio, Naujamiesčio, Lazdynų rinkėjai. Iki 19 valandos ten balsavo per 60 proc. rinkėjų.

Balsavimas vyko nuo 7 valandos ryto. Rinkimuose pareikšti savo valią turėjo teisę 2 milijonai 600 tūkstančių Lietuvos piliečių.

Vienmandatėse apygardose Seimo rinkimai laikomi įvykusiais, jei rinkimuose dalyvavo daugiau kaip 40 procentų rinkėjų, įrašytų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus, o išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiausiai balsų. Jei keli kandidatai gaus vienodą balsų skaičių, Seimo nariu taps solidžiausias - tai yra vyriausiasis amžiumi kandidatas.

Daugiamandatėje apygardoje, kurioje dėl mandatų varžomasi pagal partijų sąrašus, rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvavo daugiau kaip ketvirtadalis rinkėjų.

Partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tuomet, jei už jį balsavo ne mažiau kaip 5, o už koaliciją - ne mažiau 7 kaip procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

ELTA
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Žemaitaitis planuoja trauktis iš Seimo KT: Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką, papildyta (6)

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir...

Lietuva neigia Minsko teiginius apie dronų ataką iš mūsų šalies (18)

Baltarusijos KGB vadas Ivanas Tertelis ketvirtadienį pareiškė, neva Baltarusijos specialiosios...

Sorbonos universitete pasakytoje kalboje – Macrono įspėjimas Europai (3)

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį paragino Europą įveikti pasikeitusio...

Aiškėja daugiau detalių apie mirusį 8-metį berniuką – vaiko mirties priežastis nebuvo susijusi su smurtu

Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorės nutarimu nutrauktas...