aA
„Juk nenori, kad tavo anūkus augintų pederastai“, „Iškastruosim pedofilus – apsaugosim vaikus“. Tokiais šūkiais Tautininkų sąjungos, rinkimuose dalyvaujančios koaliciniu sąrašu, atstovas Julius Panka agituoja rinkėjus balsuoti už jį. Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius teigia, kad terminas „pederastai“ yra žeminančio pobūdžio.
Pederastais rinkėjus gąsdinantis J.Panka: man „pederastas“ – normalus žodis, kaip „astronomija“
© DELFI

„Kalbant apie šį negražų, žeminantį žodį, mes puikiai suprantame, kad oficialiai niekas homoseksualių asmenų taip nevadina. Tai yra žeminantis, niekinantis žargonas. Aš galvočiau, kad čia galima svarstyti ir apie bylos iškėlimą, kad kalbos specialistai atliktų tyrimą ir parašytų išvadą, ar čia yra neapykantos kurstymas, ar ne. Mano nuomone, tai panašu į neapykantos kurstymą“, - DELFI sakė H. Mickevičius.

Savo mintis apie pedofilus ir pederastus J. Panka išdėstė Žirmūnų apygardos rinkimų komisijos išleistame leidinyje, kuriame pristatomi Žirmūnų vienmandatės apygardos kandidatai. „Juk nenori, kad tavo anūkus augintų pederastai?“ - klausia J. Panka ir drauge paaiškina, kad kovos, kad homoseksualizmo skatinimas ir reklama būtų uždrausti įstatymu ir kad nebūtų jokių vienalyčių santuokų ir teisės įsivaikinti.

„Iškastruosim pedofilus – apsaugosim vaikus!“ - skelbia kandidatas, paaiškindamas, kad pedofilai ir prievartautojai turi būti privalomai kastruojami.

H. Mickevičius sako, kad apskritai tokios J. Pankos programinės nuostatos liudija neetišką kandidato laikyseną, tačiau labiausiai jis atkreipė dėmesį į terminą „pederastai“, kuriuo įžeidžiamai vadinami homoseksualūs asmenys.

Žirmūnų rinkimų komisijos pirmininkas Algirdas Griškevičius DELFI teigė, kad komisija buvo pavedusi teisingumo ministro atstovui komisijoje Adrianui Mečkovskiui ir Liberalų sąjūdžio atstovei Laurai Dudulienei išsiaiškinti, ar žodis „pederastai“ gali būti vartojamas, ar ne. Šie atstovai žodyne žodį „pederastas“ rado, tad komisija leido jį vartoti leidinyje.

„Teisingumo ministerijos atstovas pasižiūrėjo į Didįjį žodyną, toks žodis yra ir bus leista jį vartoti. Šitas klausimas apygardoje buvo nagrinėjamas. Jam buvo pasakyta šitą dalyką išsiaiškinti, kadangi nėra taip visiškai – mes irgi žiūrėjome, koregavome. Bet aš pasakoju, koks buvo sprendimas“, - sakė A. Griškevičius, pridūręs, jog dėl to balsavo ir visa komisija.

Beje, sąvoką „pederastas“ rinkimuose naudojasi ir kitas susivienijimo „Už Lietuvą Lietuvoje“ kandidatas Tomas Bikelis, savo rinkimų plakate teigiantis „Apginkime vaikus nuo pederastų“. Tiesa, šiuo atveju žodis „pederastas“ sąmoningai arba per klaidą siejamas su pedofilija paminint vaikus, nes pedofilija yra lytinis iškrypimas, kuris pasireiškia lytiniu potraukiu vaikams ir homosekzualizmas, kuris nėra liga, su tuo nesusijęs.

J.Pankai žodis „pederastas“ toks pat normalus kaip „astronomija“

Pats J. Panka aiškina, kad žodis „pederastas“ jam atrodo normalus, nes randamas Tarptautinių žodžių žodyne.

„Iš tikrųjų dėl šito žodžio man skambino apygardos rinkimų komisijos atstovai, pradžioje sakė, kad jų teisininkai nepraleis tokio žodžio, nes jis vulgarus ir netinka rinkimų propagandai. Tada aš rekomendavau nusipirkti Tarptautinių žodžių žodyną ir susirasti tą žodį, ką jis reiškia, taip pat jeigu yra koks nors įstatymas, kur draudžiama vartoti tarptautinius žodžius, kad jie man atsiųstų“, - sakė J. Panka.

„Šiaip žodynuose, jeigu žodis yra vulgarus, tai prie žodžio parašomas trumpinys – vlg. Prie šio žodžio Tarptautinių žodžių žodyne, kurį aš turiu 2008 m. leidimo, tokio trumpinio nėra ir tai yra normalus žodis, kaip koks nors „astronomija“ ar „biologija“, - sakė kandidatas.

- Tuomet kodėl šį žodį žmonės vartoja, norėdami įžeisti?

- Na, iš tikrųjų aš galiu tik interpretuoti, nes turbūt kiekvienas, kuris nori ką nors įžeisti arba kas nori dėl to įsižeisti, įsižeidžia ar įžeidžia dėl skirtingų priežasčių. Bet aš manau, kad tas žodis savo sąskambiu yra panašus į rusišką naudojamą žodį „pyder“, kuris yra kaip keiksmažodis. Tai dėl to, kad sąskambis panašus, kilmė to keiksmažodžio irgi matyt kilusi iš to tarptautinio žodžio, tiesiog manau, kad mažiau apsišvietusiems žmonėms atrodo, kad tai yra keiksmažodis.

Tai aš manau, kad čia daugiau dėl sąskambio, o iš tikrųjų galėčiau pridėti, kad labai dažnai mėgstama viską įvynioti į vatą – nevartokime žodžio „negras“, vartokime „juodaodis“.

- Na, bet juk stambesniam žmogui į akis nesakome „tešlius“, sakome, kad jis stambesnis. Taip elgiamasi iš mandagumo.

- „Tešlius“ šiuo atveju būtų pašiepiantis.

- O „pederastas“ nepašiepiantis?

- Ne, „pederastas“ tarptautinis, normalus, vartojamas žodis. Jis dabar pas mus šnekamojoje kalboje yra išstumiamas.

- Galime vesti analogiją su „gaidžiu“ – šiaip tai yra naminio paukščio patinėlio pavadinimas, bet kalėjimo žargonu šis žodis įgauna kitokią prasmę.

- Taip, tai kalėjimo žargonas. Dėl daug žodžių galima diskutuoti. Tas pats žodis „žydas“, jeigu mes jį vartosime rusiškai, tai bus įžeidžiantis ir dėl to galima susilaukti bylos Arba žodį „negras“ pasakę angliškai „niger“, tai irgi bus byla ir bus įžeidimas. Nors lietuviškai žodis „negras“, kaip pripažino Valstybinė lietuvių kalbos komisija, yra vartotinas, normalus, gražus žodis. Kaip ir „žydas“, negi kaip kitaip vadinsi – evrėjum ar kitaip?

Aš manau, kad judėdami tokiais tempais politkorektiškumo ir tolerancijos kryptimi mes tuoj turėsime keisti visus savo žodynus, nes, pavyzdžiui, kai Markas Tvenas rašė savo romaną apie Tomą Sojerį, tai „negras“ dar buvo literatūroje vartotinas žodis.

- Na, žodžių reikšmės priklauso nuo konteksto, o sąvokos dažnai kinta...

- Taip, kalba kinta, aš suprantu, bet šitą tarptautinį žodį „pederastas“ aš atsisakau keisti į „gėjus“, kuris iš viso yra naujadaras. Kiek šnekėjau su kalbininkais, tai ar pavadinsi homoseksualu, ar pederastu, prasmė nepasikeis ir vulgariąją prasmę tam žodžiui gali suteikti gal intonacija arba žmonių neišprusimas.

Tai jeigu jus kas nors pavadintų pederastu, jūs nesupyktumėte?

- Aš labai supykčiau, nes aš nesu tos seksualinės mažumos atstovas.

- Suprantu, bet galima pasakyti „elgiesi kaip pederastas“, tai nereiškia, kad esi toks, bet taip gali būti apibūdinami judesiai, elgesys.

- Aš tame žodyje nematau nieko įžeidžiančio.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Rusijos opozicionieriaus užpuolimu Vilniuje įtariami vyrai – Lenkijos piliečiai Bilotaitė sukritikavo prezidentą (7)

Teisėsauga paskelbė, kad Varšuvoje sulaikyti rusų opozicionieriaus Leonido Volkovo sumušimu...

Lemtinga Lietuvos bokštų kaktomuša: ar ji taps paskutine Valančiūno giesme „Pelikanuose“?

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Naujajame Orleane vyksiančiose lemiamose NBA...

Maitinimo sektoriaus atstovai proteste prašo pagalbos: net mokyklos valgykloje kainos nenormalios (14)

Penktadienį prie Vyriausybės prasidėjo protestas. Maitinimo sektoriaus atstovai Vyriausybės prašo...

NASA vadovas Billas Nelsonas: Kinija ruošiasi okupuoti dalį Mėnulio ir paskelbti jame savo teritorijas (5)

NASA administratorius Billas Nelsonas pareiškė, kad JAV privalo nuskristi į Mėnulį anksčiau...