aA
Tik prieš keletą dešimtmečių mintis apie atsikalbinėjimą net nekilo vaikų galvose. Taigi, kaip atsitiko, kad vaikai, seniau buvę paklusnūs, pradėjo atsikalbinėti ir tai tapo įprastu dalyku?
Vaikas
Vaikas
Anot Pitsburgo Medicinos Centro Universiteto psichiatrijos ir pediatrijos profesoriaus Ronald Dahl “ Taip atsitiko todėl, kad ankstesnių kartų tėvai netoleravo tokio elgesio ir vaikas būdavo iš karto baudžiamas”. Šiandieninių tėvų atsakomąjį elgesį į vaikų atsikalbinėjimą Dr. Dahl vadina vienkartiniu sudraudimu – kai tėvai retkarčiais sureaguoja į nepagarbų elgesį. Tai tik padidina tikimybę, kad užgaulūs komentarai ir toliau tęsis. Pasidavimo problema

Jūsų septynerių metų dukra šaukia “Tu negali manęs priversti nešioti šitą suknelę, išeik”, taigi jūs renkate kitą suknelę, kuri jai galbūt patiktų. Tačiau jūs beveik galite garantuoti, kad jos atsakymas vis tiek bus neigiamas. Nėra blogai padėti dukrai surasti kitą suknelę, tačiau darykite tai tik tuomet, kai ji to paprašys maloniu tonu ir mandagiau.

Kodėl tėvams taip sunku sustabdyti savo vaiką ir pasakyti “Yra gražus būdas tai pasakyti. Prašau, pabandyk dar kartą”? Daktaras Dahl sako, kad yra dvi priežastys:

1) Šiandieniniai tėvai yra per daug užsiėmę. Daug lengviau yra tiesiog surasti kitą suknelę. 2) Dauguma tėvų padarytų beveik viską, kad apsaugotų savo vaikus nuo nepatogumų. Vietoj to, kad priverstų savo vaiką išreikšti savo norus mandagiai, tėvai dažniausiai pasiduoda, norėdami išvengti bereikalingos sumaišties, jausdamiesi šantažuojamais ir bejėgiais. Tuo tarpu vaikai ir toliau elgiasi nemandagiai ir tokį elgesį sunku pakeisti. Tačiau jūs patys darote vaikams meškos paslaugą, leisdami jiems kalbėti nemandagiai ir jų nedrausmindami.

Patarimai tėvams

Tėvai turėtų nustatyti tvirtus apribojimus ir rodyti gerą pavyzdį. Darydami tai, prisiminkite šiuos patarimus:

IIII Nustatykite, kuriuose dalykuose galima derėtis, kuriuose – ne. Išklausykite savo vaiką, bet pasilikite teisę pasakyti ne. Tuomet laikykitės savo, net jei dėl to tektų iškentėti vaiko pykčio priepuolį.

IIII Nėra reikalo bandyti įtikinti vaiką savo požiūrio teisumu. Išaiškinkite jam savo elgesio priežastis, bet nesitikėkite, kad po to jūsų vaikas pasakys “ Mamyte, dabar, kai tu man viską paaiškinai, supratau, kad buvau neteisus.”

IIII Jūs patys turite elgtis ir kalbėti mandagiai. Jei jūs stovite įrėmę rankas į klubus ir rodote pirštu į savo trimetę atžalą sakydami “ Tuoj pat apsirenk paltą, jaunuoli,” galite būti tikras, kad jūsų ikimokyklinukas išbandys tokį patį bendravimo būdą. Paprasta taisyklė: Kalbėkite su savo vaikais taip, kaip norėtumėte, kad jie su jumis kalbėtų. Tai ne vien tik jūsų žodžiai. Taip pat stebėkite ir savo kūno kalbą, bei balso toną. Jūs galite išmokyti savo vaikus elgtis pagarbiai, bet tam reikia laiko ir jūsų ryžtingumo. Nepamirškite, kad visuomenė taip pat turi įtakos vaikui mokantis bendrauti.

Kaip susitvarkyti su įžūliu vaiku Čia rasite nurodymus, kuriais reikėtų naudotis, kai jūsų vaikai elgiasi nepagarbiai. Būkite paruošę keletą atsakymų variantų, imdamiesi šio darbo: Jūs norite išmokyti vaiką išreikšti savo nuomonę mandagiai ir maloniu balso tonu. Bet būkite realistai; jūs mokote bendravimo įgūdžių ir reikia laiko, norint juos patobulinti.

Tiesmukumas

Jei jūsų trimetis yra per daug tiesmukas – “ Šitos bulvės šlykščios, močiute. Man nuo jų bloga! “ ( žodžius palydi springimo garsai) - naudokite šias dvi gudrybes, kurios padės išmokyti vaiką mandagiai kalbėti: 1. Vietoj papeikimo mažyliui, ramiai, neįsižeidusiu tonu, paaiškinkite močiutei, ką vaikas pasakė: “Simas nemėgsta bulvių, bet jam patinka tavo vaisių salotos”.

2. Kitą kartą pakeliui pas močiutę, padėkite Simui pasipraktikuoti, kaip mandagiai atsisakyti nenorimo patiekalo: “Ne, ačiū, močiute. Aš nemėgstu bulvių košės.”

Nepaklusnumas

Kai jūsų penkiametis išpyškina “Aš nenoriu pas močiutę, man ten nuobodu, nepriversit manęs ten važiuoti,”, atsakykite taip:

1. "Pasakyk, kad nenori važiuoti pas močiutę, bet padaryk tai gražiai”, arba

2. "Prašau, nekalbėk taip su manim. Geriau pasakyk “Aš tikrai nenoriu važiuoti pas močiutę. Ten man nėra ką veikti”. Taip jūs suteikiate vaikui galimybę išreikšti savo nuomonę priimtinu būdu. Tada pasiūlykite “Galbūt tu galėtum susirasti draugų ar pažiūrėti ten videofilmą.”

Skundai

Kai iš savo aštuonmečio girdite “Neplausiu indų. Kas aš? Jūsų tarnas?, atsakykite taip:

1. "Taip kalbėti yra nemandagu ir nepagarbu. Mūsų šeimoje taip nekalbama”, arba

2. "To jau per daug. Norėjau su tavimi pasikalbėti, bet matau, kad mums nepavyksta susišnekėti, todėl daugiau nenoriu kalbėti”. Tada nusisukite ir išeikite. Supraskite, kad nederėtų šaukti ant vaiko: "Niekada su manim nekalbėk tokiu tonu.” Rėkimas betikslis. Kai vaikas nusiramina ir jūs esate ramus, geriausia yra pasakyti “Suprantu, kad tai atrodo neteisinga, bet mes esame šeima ir turime vieni kitiems padėti. Šį vakarą rodys tavo mėgstamą programą per televizorių, tačiau kol indai nebus suplauti, tu jos nežiūrėsi." Daugiau nesiginčykite. Vaikas turi pasirinkimą. Taigi, leiskite jam pačiam nuspręsti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (2)

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (2)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....