aA
Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje dėl girto aktoriaus Vytauto Šapranausko, kuriam pynėsi liežuvis vaidinant A.Čechovo "Vyšnių sode" Petią Trofimovą, teko nutraukti spektaklį. Publika buvo šokiruota. Kiti šiame spektaklyje vaidinantys aktoriai degė iš gėdos ir piktinosi savo kolega.
Vytautas Šapranauskas
© "Lietuvos žinios"
  • Universalas
  • Petia
  • Gėda!
  • Slėpė

    Teatrų kasdienybėje kartais pasitaiko, kad neįvyksta spektakliai dėl kurio nors aktoriaus ligos ar kokio techninio nesklandumo, tačiau nutraukti jau pradėtą vaidinti spektaklį teatras gali nebent išgirdęs pranešimą, jog padėtas sprogmuo ar prasidėjo karas.

    Tačiau Vilniaus mažojo teatro istorijoje toks atvejis, deja, ne pirmas. Prieš kiek laiko panašus likimas ištiko spektaklį "Nusišypsok mums, Viešpatie" ir priežastis buvo tokia pati - V.Šapranauskas išėjo į sceną gerokai įkaušęs.

    Universalas

    Aktoriaus V.Šapranausko talentu niekas neabejoja. Bene per dvidešimt darbo metų įvairiuose sostinės teatruose jis sukūrė daug puikių vaidmenų, 1997-aisiais yra pelnęs aukščiausią teatro apdovanojimą - "Kristoforo" statulėlę. Šiam aukštam profesinio meistriškumo įvertinimui už Gorodničiaus vaidmenį režisieriaus Rimo Tumino sukurtame N.Gogolio "Revizoriuje" jis pristatytas ir šiemet. Vytautas - puikus komedinis aktorius, žodžio kišenėje neieškantis žmogus, todėl jį veikiai pasigavo televizija TV3.

    V.Šapranauskas - nuolatinis humoro laidos "Tegyvuoja karalius!" dalyvis, yra vedęs kulinarijos šou, vaidinęs seriale "Grybauskai", o nuo balandžio pradžios TV3 patikėjo jam autorinę laidą, kuri taip ir vadinsis "V.Šapranausko šou".

    Petia

    Ak, tas nelemtas Petia Trofimovas! Sugadino aktoriui nuotaiką prieš pat Teatro dieną. Jei ne spektaklis, Vytautas galėjo sau toliau linksmai leisti laiką su bičiuliais. Kur jis taip prisivaišino, LŽ nepavyko sužinoti, nes aktoriaus mobilusis telefonas skelbė, kad abonentas išjungtas arba yra už ryšio zonos.

    Beje, iš šio skambučio ir šiaip galėjo nebūti naudos, nes V.Šapranauskui "Lietuvos žinios", kartą kritikavusios jį, nėra prie "dūšios". Aktorius ne sykį yra atsisakęs duoti interviu.

    Tą vakarą Mažoji salė buvo pilnutėlė, o žiūrovai šio jau senokai rodomo, bet publiką dar tebedominančio "Vyšnių sodo" buvo atvykę pasižiūrėti net iš Biržų bei kitų Lietuvos vietų.

    Gėda!

    Vaidinti rusų klasikos šedevre, A.Čechovo "Vyšnių sode" - daugelio aktorių svajonė. O R.Tumino spektaklyje užimtas visas teatro kolektyvas, pagrindinius vaidmenis, be V.Šapranausko, kuria Eglė Gabrėnaitė, Sigitas Račkys, Arvydas Dapšys, Inga Burneikaitė, Mindaugas Capas ir kt.

    Kolegos pašiurpo pamatę į sceną įvirtusį gerokai paraudusį ir blizgančiomis akimis Vytautą, bet kad negalės toliau vaidinti, nesitikėjo. V.Šapranauskas neįstengė prisiminti teksto, o tas dalis, kurias atsiminė, ištarti kliudė besipinantis liežuvis. Publika pradėjo juoktis ir brazdėti. Po pirmo paveikslo tapo aišku, jog vaidinimą teks baigti.

    "Visko gyvenime pasitaiko. Ir talentingi aktoriai kartais scenoje suklysta, bet lįsti į sceną girtam - nusikaltimas, - kategoriškai vertino V.Šapranausko elgesį vienas aktorius. - Svarbiausia, tai nutinka jau ne pirmą kartą, ir jokių išvadų. Jam - "jūra iki kelių". Vytautui nusispjauti į elementarias teatro etikos taisykles, nes jam viskas labai jau lengvai sekasi".

    Kiti kolegos tvirtino, kad po pirmo spektaklio veiksmo, per pertrauką, V.Šapranauskui buvo pasiūlyta "palįsti po dušu ar pauostyti amoniako", tačiau "ugninio vandens" padauginęs kolega šį siūlymą suprato kaip įžeidimą, todėl apsirengė ir apskritai išėjo iš teatro.

    Trupei neliko nieko kito, kaip tik paskelbti publikai, kad spektaklis nutraukiamas. Tačiau aktoriai vieningai tvirtina, jog jiems buvo siaubingai gėda prieš žiūrovus.

    Ketvirtadienį publikai pasiūlyta grąžinti bilietus, o šeštadienį "Vyšnių sodas" suvaidintas iš naujo.

    Slėpė

    Norėdamos pasitikslinti incidento detales ir nuostolius dėl nutraukto spektaklio LŽ paskambino į Mažąjį teatrą. Iš atsakingų asmenų radome laikinai einantį teatro vadovo pareigas Almantą Gliožerį - direktorius Faustas Latėnas serga.

    Išgirdęs mūsų klausimus, laikinasis vadovas ėmė išsisukinėti ir apsimetinėti, kad nieko neva neįvyko, dėl ko reikėtų aiškintis. Prispaustas prie sienos jis vis dėlto pripažino, jog "spektaklis neįvyko ir buvo nukeltas į šeštadienį".

    Daugiau ką nors komentuoti A.Gliožeris atsisakė. Paklaustas, ką šiame spektaklyje vaidino V.Šapranauskas, ne iš karto prisiminė, o paprašytas duoti aktoriaus telefono numerį taip pat ilgokai mąstė, pasakyti jį ar ne. Vis dėlto pasakė, tačiau, kaip jau minėjome, prisiskambinti nepavyko.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    Žemaitaitis planuoja trauktis iš Seimo KT: Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką, papildyta (49)

    Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir...

    Dvigubų dublių mašina NBA, bet ne FIBA orbitoje: ar tikrai rinktinės žaidimas turėtų suktis aplink Sabonį?

    Fenomenaliai šį sezoną NBA arenose žaidęs ir kelis šio amžiaus rekordus į šipulius...

    Kovos su ruse atsisakiusi Lietuvos boksininkė nepanoro ir dalintis pakyla: pasakiau „ne“ ir šventa (7)

    Ana Starovoitova ketvirtadienį iš Belgrado (Serbija) parsivežtą Europos čempionato bronzos...

    KTU profesorius: Žemės gelmėse ties Lietuva slypi milžiniškas energijos šaltinis (1)

    Žemės gelmėse slypi neišnaudotas potencialas, kurį galima paversti energijos šaltiniu. Tai...

    Lukašenka pažėrė naujų grasinimų (3)

    Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pabrėžė naikinančio branduolinio karo pavojų,...