Dalis auginama šiltnamiuose, oranžerijose. Parduotuvėse tipinių rūšinių orchidėjų nerasite, parduodami įvairūs mišrūnai ir ištvermingesnių rūšių veislės. Mišrūnai ne tokie jautrūs šildomų patalpų orui, ilgiau ir gausiau žydi.

Cattleya – Katlėja

Katlėjos – epifitinės orchidėjos, pirmosios iš atogrąžų rūšių, kurias XIX a. pavyko išauginti Europoje. Dabar parduodami šių orchidėjų mišrūnai, žydintys įvairiais metų laikais gelsvais, baltais ir įvairių atspalvių raudonais žiedais.

Priežiūra. Šios orchidėjos auginamos labai šviesioje, bet tiesioginių saulės spindulių neapšviečiamoje vietoje, prie rytinių ir vakarinių langų. Mėgsta šilumą, visus metus galima laikyti šiltame kambaryje. Laistomos dažnai, nekalkingu vandeniu, galima net trumpam panardinti vazoną į vandenį ir ištraukus leisti išbėgti vandens pertekliui. Dažnai apipurškiamos.

Pavasarį ir vasarą kas savaitę laistomos nestipriu trąšų tirpalu orchidėjoms. Reikia labai saugoti šaknis – jomis šios orchidėjos sugeria vandens garus, todėl oras visada turi būti drėgnas. Rudenį ir žiemą katlėjos laistomos reguliariai, kad neišdžiūtų šaknys, tręšiamos kartą per mėnesį.

Mėnesį–du palaikomos truputį vėsiau ir sausiau. Persodinamos po žydėjimo, kas 2–3 metus. Paruošiamas labai purus substratas iš smulkintos pušų žievės, kiminų ir rupių durpių.

Cymbidium – Cimbidis

Tai stambi, žemėje auganti orchidėja. Ant palangės telpa tik jauni cimbidžiai. Ilgų lapų viršūnės nulinksta į šalis. Žiedai balti, gelsvi, rausvi, žalsvi ar rusvi, dažnai margu centru, laikosi ant tvirtų stačių žiedynkočių.

Priežiūra. Cimbidis nereiklus, šiltą vasarą gali būti lauke, pusšešėlyje. Namuose auginamas šviesioje, saulėtoje vietoje, tik vasaros vidurdienio saulė jam per karšta. Pavasarį ir vasarą reguliariai laistomas minkštu vandeniu, kad substratas neišdžiūtų, bet vandens padėkle nepaliekama.

Tręšiamas kas dvi savaites orchidėjoms skirtomis trąšomis. Žiemoja įprastoje kambario temperatūroje, tuo metu laistomas tik pradžiūvus žemės paviršiui, nebetręšiamas. Nors cimbidžiai pakenčia sausą kambarių orą, reikėtų dažniau apipurkšti – bus sveikesni.

Persodinami kas 2–3 metus po žydėjimo. Storos susiraizgiusios šaknys atskiriamos labai atsargiai. Auginimui reikalingas purus substratas iš pušų žievės arba iš putplasčio trupinių, durpinės žemės ir kiminų.

Dendrobium – Dendrobis

Tai viena gausiausių ir skirtingiausiai atrodančių orchidėjų genčių. Dendrobiai gamtoje auga ant medžių – apie tai pasako jų vardas. Kai kurios rūšys prieš žydėjimą numeta lapus.

Priežiūra. Auginami nedideliuose vazonėliuose. Mėgsta paros temperatūros svyravimus – gerai, jei naktys būna vėsesnės. Vasarą gerai auga šviesioje, nesaulėtoje ir šiltoje vietoje. Laistomi gausiai nekalkingu vandeniu.

Tręšiami kas dvi savaites. Rudenį ir žiemą dendrobiams gali būti reikalingas ramybės periodas, bet skirtingoms rūšims ir veislėms jis nevienodas. Daugumai reikia apie 15 °C temperatūros šviesios vietos ir labai nedaug vandens. Persodinami kas du tris metus.

Paphiopedilum – Raibuolė

Paphiopedilum jau seniai turi lietuvišką vardą – raibuolė. Tai labai puošnios orchidėjos, žydinčios dažniausiai pavieniais žiedais ant aukštokų, stačių žiedkočių. Veislės margais lapais reiklesnės, labiau mėgsta šilumą.

Priežiūra. Raibuolės auginamos šviesioje, nesaulėtoje vietoje. Mėgsta įprastą kambario temperatūrą, naktį gali būti vėsiau. Laistomos saikingai, tik pradžiūvus substrato paviršiui, nekalkingu vandeniu. Lapus reikia dažnai apipurkšti. Tręšiama kartą per mėnesį orchidėjoms skirtų trąšų tirpalu.

Rudenį ir žiemą laistoma nedaug, netręšiama. Šios orchidėjos persodinamos retai, kas 3–5 metus, peržydėjusios. Kuo didesnis keras, tuo geriau auga, todėl dalijami tik ypatingai sutankėję augalai. Auginimui tinka purus substratas iš pušų žievės arba putplasčio trupinių, durpinės žemės, kiminų.

Phalaenopsis – Falenopsis

Falenopsis dar vadinama drugelių orchidėja – matyt išsiskleidę žiedai primena ant šakelės tupinčius drugelius. Ypač daug hibridinių jų veislių parduotuvėse galima nusipirkti bet kuriuo metų laiku. Žiedai balti, rausvi, gelsvi, pereinamų spalvų, dvispalviai.

Priežiūra. Šios orchidėjos laikomos šviesioje, bet nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Tinka rytiniai ir vakariniai langai, nuo pietinių langų reikėtų laikyti toliau. Tai viena nereikliausių orchidėjų, bet vis vien mėgsta drėgną orą. Visus metus laikoma šiltame kambaryje, tik rudenį 1–1,5 mėnesio palaikius vėsiau (16–18 °C) skatinamas žydėjimas.

Šių orchidėjų šaknys ilgos, baltos, dažnai išsiraizgo už vazono, todėl laistyti reikia reguliariai, kad neišdžiūtų substratas ir orinės šaknys. Vandens pertekliui būtina leisti išbėgti. Negalima vandens pilti į lapų skrotelę. Pavasarį ir vasarą tręšiamos kas dvi savaites, rudenį ir žiemą – kartą per mėnesį, orchidėjoms skirtų trąšų tirpalu.

Persodinamos kas du metus, peržydėjusios, į labai purų substratą iš smulkintos pušų žievės, kiminų ir rupių durpių. Saugoti šaknis, nes jos greitai lūžta.