aA
Prie Lietuvos širdies asociacijos įkurta pirmoji Lietuvoje nutukimo problemai skirta specialistų organizacija – Jungtinis nutukimo gydymo ir prevencijos komitetas. Artimiausias šios organizacijos tikslas – parengti aiškias, apibrėžtas ir moksliniais tyrimais bei tarptautine patirtimi paremtas nutukimo gydymo ir profilaktikos rekomendacijas gydytojams.
Viršsvoris
Viršsvoris

Jos padės atskirti, kokios svorio metimo priemonės yra saugios, kokie vaistai yra registruoti ir iš tiesų veiksmingi, kokie svorio metimo būdai gali būti taikomi pacientams, sergantiems diabetu, širdies, kraujotakos bei kitomis nutukimą lydinčiomis ligomis.

Ateityje tikimasi regionuose įsteigti specialius nutukimo gydymo ir prevencijos kabinetus, kuriuose vienu metu nutukusį žmogų ištirtų ir kardiologas, ir endokrinologas, ir gastroenterologas, nes labai dažnai nutukęs žmogus vienu metu serga ir hipertenzija ir 2 tipo diabetu ar virškinamojo trakto ligomis.

Kur šiandien turėtų kreiptis nutukęs žmogus?

Šiuo metu teoriškai nutukimu turėtų rūpintis pirminės prevencijos gydytojai, tačiau dabar bendrosios praktikos gydytojai pacientui gali skirti tik 15 minučių, nors specialistai paskaičiavo, jog norint atidžiai ištirti ir įvertinti, kokias lydinčias ligas ar psichologinius sutrikimus turi nutukęs žmogus, jam reikia skirti bent valandą.

Be to, nutukusių žmonių Lietuvoje yra labai daug – mažiausiai kas antra 50 metų ribą peržengusi moteris yra nutukusi. Dėl to dažnas nutukęs žmogus lieka pats vienas su savo problema. Neretai jis paniškai vartoja visus po ranka pakliūvančius vaistus, badauja, laikosi beprotiškų dietų, kurios kartais baigiasi reanimacijos palatoje.

Visuomenės nuomonės tyrimų centro “Vilmorus”atliktos apklausos metu žmonės paminėjo 67 svorio metimo medikamentų pavadinimus, tarp jų buvo ir šlapimą varančios arbatos ir liuosuojantys preparatai ir net antibakteriniai vaistai. Šiuo metu Lietuvoje yra registruoti 3 svorio metimo vaistai- 2 receptiniai (Reduktilis ir Ksenikalis) ir nereceptinis – Figūra. Kiti preparatai yra registruoti tik kaip maisto papildai arba parduodami nelegaliai.

Šiandien, kol nėra gydytojams perengtų rekomendacijų nutukęs žmogus galėtų paskambinti į Jungtinį nutukimo gydymo ir prevencijos komitetą telefonu 8 22 36 33 55 ir užsiregistruoti. Užsiregistravusiems išsiunčiama Nutukimo komiteto specialistų parengta informacija apie nutukimą ir jo gydymą. Ši informacija padės nutukusiam žmogui susivokti, kokios svorio metimo priemonės kenksmingos, kokie vaistai registruoti, ką apie savo sveikatą turi žinoti nutukęs žmogus, kokiomis priemonėmis ir dietomis jis gali mesti svorį, nepakenkdamas savo sveikatai.

Tuo pačiu telefonu paskambinęs žmogus nuo spalio 23 iki 27 dienos ( kūno masės indekso savaitės metu), pasakęs savo ūgį ir svorį, galės sužinoti, koks yra jo kūno masės indeksas, ar jo svoris yra normalus, ar yra antsvoris bei nutukimas.

Kūno masės indekso savaitė

Spalio 24 diena yra pasaulinė nutukimo diena. Tos dienos proga Jungtinis nutukimo gydymo ir prevencijos komitetas vykdo akcija – Kūno masės indekso savaitę. Kūno masės indekso savaitė yra nuo spalio 23 iki 27 dienos Akcija skiriama tiek gydytojams, tiek pacientams. Lietuvos gydytojams komitetas išsiųs laiškus, kuriuose gydytojai kviečiami matuoti savo pacientams kūno masės indeksą ir įrašyti jį į paciento ligos istoriją bei pridedamos darbo priemonės – kūno masės indekso matuokliai ir informacinė medžiaga apie nutukimą ir jį lydinčias ligas. Visi žmonės galės paskambinti minėtu telefonu ir sužinoti savo kūno masės indeksą.

Kūno masės indeksas - tai žmogaus ūgio ir svorio santykio rodiklis, leidžiantis įvertinti ar paciento svoris normalus ar yra antsvoris bei nutukimas. Šis indeksas apskaičiuojamas pagal formulę: KMI = Kūno masė (kg) / Ūgis (m²). Jis yra toks pat gyvybiškai svarbus sveikatos rodiklis kaip ir cholesterino, cukraus ar kraujospūdžio lygis.

Nutukimo gydymo ir prevencijos komiteto vadovo prof. A. Laucevičiaus teigimu, kiekvienoje išsivysčiusioje šalyje žmogus, paklaustas, kokia jo sveikata, nedvejodamas pasakytų tris skaičius: kraujospūdį, cholesterino lygį ir kūno masės indeksą. Lietuvoje “Vilmorus” atliktas tyrimas parodė, jog daugiau negu pusė net nežino ką reiškia kūno masės indeksas.

Tikimasi ,kad ši kūno masės indekso savaitė bent iš dalies padės ištaisyti šią spragą ir paskatins tiek gydytojus, tiek visus žmones racionaliau pažvelgti į nutukimą ir jo gydymą.

Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis telefonu (22) 39 51 18

Skelbiame visuomenės nuomonės tyrimų, kuriuos atliko visuomenė nuomonės ir rinkos tyrimų centras "Vilmorus", rezultatus

1.Ar jūsų manymu, žmonėms, turintiems antsvorį ( nutukusiems) verta jį mažinti (liesėti)?

Taip - 77,5%

Ne - 10,2%

Neatsakė - 12,3%

Teigiamai moterų atsakė 15% daugiau negu vyrų.

Kuo geresnis atsakinėjančiųjų išsilavinimas ir kuo didesnės pajamos, tuo dažniau atsakydavo teigiamai.

Pagal socialinę padėtį dažniausiai teigiamai atsakydavo namų šeimininkės, specialistai su aukštuoju ir tarnautojai ne specialistai bei tie, kurie gyvena didžiuosiuose miestuose.

2.Kodėl verta mažinti antsvorį (liesėti)?

Dėl grožio - 3,6 %

Dėl sveikatos - 91,7 %

Kad nesijaustų nepilnaverčiu - 4,7 %

10% dažniau pasisakydavo, jog svorį mestų dėl grožio, žmonės jaunesni negu 40 metų ypač jaunesni negu 29 metų. Taip pat namų šeimininkės.

3.Ar, jūsų manymu, antsvoris sukelia ar nesukelia ligas?

Sukelia - 87,4%

Nesukelia - 3,8%

Neatsakė - 8,8%

Atsakant į šį klausimą pastebima priklausomybė nuo išsilavinimo ir pajamų – t.y. kuo geresnis išslavinimas bei kuo didesnės pajamos, tuo dažniau atsakyta, kad antsvoris sukelia ligas. Nuo amžiaus aiškios priklausomybės nėra, nors preliminariai manyta, jog ji bus.

Pagal socialinę padėtį apie antsvorio sukeliamas ligas daugiausiai žino namų šeimininkės.

4.Kokias ligas, Jūsų manymu, sukelia antsvoris?

Širdies ir kraujotakos ligas - 91,6%

Kraujospūdžio padidėjimą - 72%

Sąnarių ligas - 49,5%

Diabetą - 32,6%

Tai, kad antsvoris sukelia sąnarių ligas dažniausiai ( 57%) atsakydavo žmonės, vyresni negu 60metų, mažiausiai, jaunesni negu 29 metų (38%). Tarnautojai šiek tiek dažniau atsakydavo, jog antsvoris sukelia hipertenziją.

Kuo labiau išsilavinęs žmogus, tuo daugiau ligų paminėdavo.

5.Ar jūsų manymu, yra efektyvių priemonių, padedančių numesti svorį?

Yra - 67%

Nėra - 15,6%

Neatsakė - 17,3%

Atsakant į šį klausimą yra labai ryški priklausomybė nuo išsilavinimo - žmonės su specialiuoju arba aukštuoju išsilavinimu beveik trečdaliu dažniau atsakydavo, kad efektyvių priemonių yra negu tie, kurie nebaigę vidurinio mokslo.

Akivaizdžiai dažniau atsakydavo teigiamai specialistai su aukštuoju, tarnautojai ir namų šeimininkės.

6. Įvairių priemonių tinkamumo antsvorio mažinimui vertinimas.

Dieta

Labai tinkama - 33,6%

Mažiau tinkama - 61,6%

Visiškai netinkama - 4,9%

Sportas

Labai tinkama - 41,8%

Mažiau tinkama - 54,6%

Visiškai netinkama - 3,6%

Vaistai

Labai tinkama - 1,4%

Mažiau tinkama - 14,6%

Visiškai netinkama - 85 %

Dietos, sporto ir vaistų derinys

Labai tinkama - 22,7%

Mažiau tinkama - 66,3%

Visiškai netinkama - 11%

Dėl dietos, sporto ir vaistų derinio yra akivaizdi priklausomybė nuo išsilavinimo ir pajamų: su aukštuoju išsilavinimu perpus dažniau atsakydavo teigiamai negu nebaigę vidurinės.Perpus dažniau teigiamai atsakydavo specialistai su aukštuoju (33,8%), tarnautojai – ne specialistai (23,5%)ir šeiminikės (21,4%).

.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prie pastato, kuriame teisiamas Trumpas, – šiurpus incidentas

Niujorko teisėjas Juanas Merchanas penktadienį pranešė, kad buvo atrinkta 12 prisiekusiųjų...

Sedekerskis ir „Baskonia“ pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą

Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio...

Pavasaris liko tik prisiminimuose: naktimis 6 laipsniai šalčio, dienomis – šlapdriba

Artimiausią parą Lietuvos orus lems ciklonai, tad sulauksime ir kartu su jais slenkančių kritulių...

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (4)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras? (1)

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...