aA
Vyriausybė pritarė Būsto įsigijimo bei nuomos koncepcijos metmenims. Investicijas į būstą ketinama skatinti suteikiant pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą statyboms, mažinant pradinį būsto paskolų draudimo įnašą nuo 30 iki 5 proc. ir naudojant valstybės vardu gaunamas paskolas.

Numatyta atskaityti ar kompensuoti fizinių asmenų pajamų mokestį už paskolas būstui įsigyti nuo mokamų palūkanų sumos.

Trūksta

Preliminariais tyrimų duomenimis, gyventojams šalyje trūksta apie 50 tūkst. butų. Daugiau kaip 100 tūkst. šeimų gyvena minimalių reikalavimų neatitinkančiame būste. Valstybei sumažinus asignavimus, per metus pastatoma tik apie 4,3 tūkst. butų, o prieš dešimtmetį per 20 tūkst. gyventojų gaudavo butą. Valstybės paramos savivaldybių sąrašuose laukiančių šeimų ar vienišų asmenų skaičius šoktelėjo iki 105 tūkst. Nors nekilnojamojo turto brokeriai teigia, kad rugsėjo pradžioje prekyba butais pagyvėjo, o kainos tebėra nepakilusios, jaunoms šeimoms ar vienišam asmeniui įsigyti būstą sunku.

Pasak aplinkos ministro Daniaus Lygio, kurio vadovaujama Aplinkos ministerija dabar rūpinasi būsto strategija, Lietuvoje tik nedidelis procentas gyventojų gali įsigyti nuosavą būstą, nes realios šeimos pajamos neleidžia naudotis bankų teikiamais kreditais.

Kita vertus, yra šeimų, kurioms sunku parduoti didesnio ploto būstus mažesniuose miestuose, nes išlaikyti keturių ar trijų kambarių butą per brangu. Savininkai dažnai palieka butus tuščius, kadangi tai pigiau, nei ieškoti pirkėjo. Jiems turėtų padėti savivaldybės - nupirkti butus ar padėti turimus pakeisti į mažesnius ir taip gyvenamuoju plotu aprūpinti jo neturinčiuosius.

Mažins

Kitąmet gyvenamųjų namų statybos ir renovacijos PVM tarifą ketinama mažinti nuo 18 iki 9 proc., nepriklausomai nuo finansavimo šaltinių. Taip tikimasi sumažinti būsto kainą.

D.Lygis pripažino, kad PVM lengvata biudžetui reikštų beveik 30-35 mln. Lt nuostolį. Specialistų skaičiavimais, nuostoliai turėtų sumažėti sulaukus galimų investicijų, dėl tokios mokesčio lengvatos butai atpigtų 5-7 proc.

Dabar neskaičiuojamas tik tų gyvenamųjų namų statybos, renovacijos ir apšiltinimo darbų, įskaičiuojant inžinerinių tinklų statybą ir teritorijos tvarkymą, PVM mokestis, kurie finansuojami iš valstybės ar savivaldybių biudžetų bei valstybės remiamų fondų.

Rems

Mažas pajamas turintys asmenys ir šeimos pagal šią koncepciją pagalbą gautų pinigais arba turtu. Jiems būtų suteikta galimybė išsinuomoti socialinį savivaldybės būstą, savivaldybės kompensuotų būtiniausias būsto išlaikymo išlaidas ir padengtų dalį išlaidų, susijusių su paskola būstui įsigyti ar renovuoti. Daugiavaikėms šeimoms siūloma įteisinti galimybę skirti vienkartinę paramą, padengiant iki 20 proc. paskolos dalies, skirtos būstui įsigyti ar rekonstruoti.

Aplinkos ministerija įpareigota iki ateinančių metų liepos parengti būsto plėtros koncepciją, apimančią ir jos finansavimą. Be to, reikia parengti mokesčių ir kitų įstatymų pataisas.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Grigonio ekipos atsakas: galingu spurtu patiesė be lyderio rungtyniavusį „Maccabi“ Lietuvis rezultatyvumu nepasižymėjo

Mariaus Grigonio atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ atsitiesė po nesėkmės pirmosiose...

Sedekerskio sezonas Eurolygoje pakibo ant plauko: „Baskonia“ vėl pralaimėjo Madride Lietuvis išsiskyrė universaliu žaidimu

Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu atsidūrė ties prarajos riba Eurolygos atkrintamosiose....

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus (1)

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...