aA
Vilniaus meras Artūras Zuokas jau ketvirtadienį gali atsidurti savotiškoje gėdos lentoje.
Nepasimokė: A. Zuokui žmonos pasisakymai privirė košės
© DELFI / Tomas Vinickas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) svarstys publikacijas ir televizijos laidą apie merą. Prezidento posto siekiantis politikas, panašu, užlipo ant to paties grėblio, kurį jau „išbandė“ Darbo partijos kandidatas Artūras Paulauskas.

Ir vėl – bėdos dėl žmonos interviu

VRK akiratyje – reportažus apie merą ir jo šeimą publikavusi „Lietuvos ryto“ grupė: dienraštis ir televizija. Tam tikra prasme, kartojasi neseniai girdėta istorija. A. Paulauskas „gėdos lentoje“ atsidūrė dėl „Lietuvos ryto“ priede publikuoto interviu, kur apie savo vyrą pasakoja politiko žmona Jolanta Paulauskienė, o A. Zuokui tas pats likimas gresia dėl to, ką apie jį kalbėjo jo žmona, į Lietuvos socialdemokratų partiją neseniai įstojusi Agnė Zuokienė.

Tiesa, VRK užkliuvo ne tik A. Zuokienės, bet ir paties A. Zuoko bei jo bendražygių pasisakymai.

Kaip DELFI teigė VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė, iš viso ketvirtadienį bus svarstomi trys „Lietuvos ryto“ grupės reportažai apie sostinės merą ir jo šeimą.

„2014 m. kovo 2 d. dienraščio „Lietuvos rytas“ priede „Gyvenimo būdas“ spausdinta publikacija „Politiko žmona vyrui užlipo ant nuospaudų“. Toliau – 2014 m. vasario 28 d. dienraščio „Lietuvos rytas“ paskelbtas straipsnis „Namai buvo pavirtę pragaru“, anonsuojantis „Lietuvos ryto“ televizijos laidą „Kitoks pokalbis“. Ir tos pačios vasario 28 d. „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Kitoks pokalbis“. Šiuos du straipsnius ir televizijos laidą siūlome pripažinti kandidato į Lietuvos Respublikos prezidentus A. Zuoko politine reklama“, - kalbėjo L. Matjošaitytė.

Pasak jos, prezidento rinkimų kampanijos metu pasirodžiusiose publikacijose ir televizijos laidoje formuojamas „išskirtinai teigiamas“ A. Zuoko įvaizdis, netrūksta ir kitų politinės reklamos požymių.

„Kalbant apie publikaciją „Politiko žmona vyrui užlipo ant nuospaudų“, kalbinama, pristatoma ne tik pašnekovė A. Zuokienė, bet ir jos vyras, kandidatas į prezidentus. Publikacijoje rašoma apie kandidatą, jo gerąsias savybes, formuojamas išskirtinai teigiamas kandidato įvaizdis. Publikacija iliustruota A. Zuoko ir A. Zuokienės nuotraukomis, akcentas ir tas – kad buvo prasidėjusi prezidento rinkimų kampanija.

Buvo laida („Kitoks pokalbis“ – DELFI), buvo kalbinamas tik vienas kandidatas. (…) Laidoje buvo kalbinami ir kandidato šeimos nariai, draugai. Ir vėlgi – buvo formuojamas teigiamas kandidato įvaizdis. Akcentuojama, kad „lyderis iš prigimties“, „mėgstantis ir mokantis išsiskirti iš minios“, „patikimas žmogus“. (…) Mes tuos dalykus laikome politine reklama ir siūlome tai pripažinti“, - tęsė L. Matjošaitytė.

Anot VRK pirmininko pavaduotojos, A. Zuokui gresia tokia pati sankcija, kaip ir A. Paulauskui. Ankstesniame VRK posėdyje „darbiečio“ žmonos interviu pripažintas politine reklama. Įvertinus, kiek tokia reklama turėtų kainuoti, atitinkama suma nutarta sumažinti maksimalią leidžiamą sumą „darbiečio“ rinkiminėje sąskaitoje. A. Paulauskui iki maksimalios sumos toli – „darbietis“ turi kiek daugiau nei pusę milijono litų. A. Zuokui dar toliau iki „lubų“: mero surinktos lėšos tik neseniai perkopė 100 tūkst. Lt. Taigi tikimybė, kad VRK sprendimas realiai apribos mero kampanjos išlaidas, yra artima nuliui.

Vis dėlto L. Matjošaitytė tikisi, kad tai suveiks bent jau kaip prevencinė priemonė.

„Prevenciškai, manau, tai turėtų veikti visus kandidatus“, - teigė VRK pirmininko pavaduotoja.

A. Zuokas: aš nekaltas, kad esu įdomus

Vilniaus meras su VRK siūlomu sprendimo projektu nesutinka. Esą nei žmonos interviu, nei laida apie jo sunkią vaikystę ir politinę karjerą politine reklama nelaikytina.

„Tikrai nemanau, kad yra pagrindas tokiems dalykams. Mes neužsakinėjome – labai aiškiai galiu pasakyti. Tai buvo TV laida. Viena iš daugelio, kurios daromos apie įdomius žmones. Ne mano problema, kad mano gyvenimas ir aš esu kažkam tai įdomus“, - DELFI teigė A. Zuokas.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę VRK posėdyje nutarta šių prezidento rinkimų „gėdos lentą“ pradėti A. Paulausko pavarde. „Darbiečio“ žmona J. Paulauskienė dievagojosi, kad „Lietuvos ryto“ priede spausdintas jos interviu niekaip nesisiejo su rinkimais, tačiau VRK ji neįtikino. Politiko sutuoktinė taip pat klausė, kaip jai reaguoti į televizijų kvietimus dalyvauti įvairiose laidose. VRK pozicija – pažeidimo nėra, jei kalbinamos visų kandidatų žmonos. To pavyzdys – praėjusį sekmadienį TV3 laidos „Savaitės komentarai“ paskelbtas reportažas, kuriame kalbinamos visų kandidatų antrosios pusės. Tiesa, savotiškai „diskriminuota“ rinkimų favorite laikoma prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri antrosios pusės paprasčiausiai neturi.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Dvigubų dublių mašina NBA, bet ne FIBA orbitoje: ar tikrai rinktinės žaidimas turėtų suktis aplink Sabonį?

Fenomenaliai šį sezoną NBA arenose žaidęs ir kelis šio amžiaus rekordus į šipulius...

Mokymų metu VRK per klaidą nutekino tūkstančių rinkėjų duomenis (2)

Rinkimų repeticijos metu Vyriausioji rinkimų komisija ( VRK ) galimai nutekino tūkstančių...

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...

Arūnas Milašius. Atsiprašykite jaunimo – jis pagaliau sugriovė darbo rinką ir nukarūnavo senolius (3)

Z karta, kaip kai kurie įsivaizduoja, yra ta, kuri, jei pasivargina paspirtuku atvažiuoti iki biuro,...