Esminis dietos paradoksas: norint numesti viršsvorį, reikia apriboti suvalgomo maisto kiekį, bet sumažinus suvalgomo maisto kiekį jaučiamas nepasitenkinimas, dėl ko padidėja priklausomumas nuo maisto – dėl šios priežasties dieta tampa neįmanoma.
Saldumynai
Bet kuriam žmogui, kuris bandė sumažinti kalorijų kiekį ar vengti tam tikrų maisto produktų (pvz., saldumynų) pažįstamas šis jausmas, bet jei kada manėte, kad tai nutiko tik jums, nesijaudinkite – nuo panašaus jausmo kenčia visi. Ir visa tai dėl to, kad taip reaguoja jūsų protas.

Tyrinėtojai iš Toronto universiteto, tyrę dietos psichologinius efektus, padarė išvadą, kad tie besilaikantys dietos asmenys kurie draudė sau valgyti tam tikrus produktus ar drastiškai sumažino bendrą maisto suvartojimą, jaučia nepasitenkinimą, kuris psichologiškai giminingas nepasitenkinimui, kurį jaučia badaujantys žmonės.

Dėl apribojimo galite tapti ne tik priklausomi nuo maisto, bet ir jausti emocinius sutrikimus ar net šiokį tokį pamišimą – pavyzdžiui, šaldytuve randate ledus, kai ieškote pupelių. Tyrinėtojai sako, kad šie jausmai, nors ir patys savaime pakankamai kenksmingi, taip pat gali tapti apsirijimo priežastimi.

Taigi, ką daryti besilaikančiam dietos? Jūs jau žinote atsakymą: laikykitės subalansuotos dietos, skirtos numesti vieną arba du svarus (0,5-1 kg.) per savaitę. Gausite pakankamai kalorijų, kad nejaustumėte bado; bet pakankamai paskatų, kad jaustumėtės laimingas. Nuosaikumas –tai valgymo įpročių pakeitimo raktas, kas gali virsti ilgalaikio svorio numetimo priežastimi.

Bet valgyti saldumynus nuosaikiai – tai iššūkis daugumai žmonių, net tiems, kurie nesilaiko dietos. Nesvarbu, ar jūsų tikslas palaikyti savo svorį ar numesti 5 ar 50 kilogramų, nebent planuotumėte nugyventi savo tolesnį gyvenimą be deserto. Atsisakykite tokios minties – ir nemėginkite to padaryti per trumpą laiką.

Nukreipkite žvilgsnį į vaisius. Visas apelsinas arba kriaušė gali ir nepatenkinti jūsų poreikių, bet vaisių desertas, pvz., kepti obuoliai arba troškintos kriaušės, gali padėti. Jei esate restorane, užsisakykite vaisių pyrago ir suvalgykite įdarą, bet palikite plutelę, kuri yra daugumos kalorijų ir riebalų šaltinis.

Gaminkite patys. Kai gaminate namie, galite pasigaminti būtent tokius saldumynus, kuriuos mėgstate, ir gauti didžiausią pasitenkinimą iš jų. Eksperimentuokite su pyragų ir sausainių receptais, kuriuose naudojamas vaisių įdaras, ir išmėginkite tokius desertus, kurie nėra riebūs ir santykinai nekaloringi, pvz., kokteiliai. Likučius galite atsinešti į darbą, kur jie išnyks greičiau, nei suspėsite pasakyti "aviečių pyragas."

Išnaudokite morengus. Šie sausainiai padaryti pirmiausia iš kiaušinių baltymų ir cukraus, ir kiekviename jų gali būti ne daugiau 20 kalorijų. Šių konditerijos gaminių galite daugumoje konditerijų, jie būna labai skirtingų skonių.

Pasikliaukite prieskoniais. Kristalizuoto imbiero ir klevų sirupo saldainiai numalšins saldumynų alkį, bet jų skonis toks intensyvus, kad ir nedidelis kiekis saldumynų patenkins didelį jų alkį.

Gardžiuokitės šerbetais. Šerbetai – tai tarsi ledų pakaitalas. Dabartiniai šerbetai yra plačiai paplitę : tarp jų galima rasti tokių įdomių skonių gaminių, kaip imbieras. Be to, juose yra pakankamai mažas cukraus kiekis, kad gero dydžio porcija neviršytų 100 kalorijų.

Pasikliaukite šokoladu. Jums pasisekė, jei mėgstate saldumynus. Šokolade yra du pagrindiniai komponentai -- kakava ir kakavinis sviestas. Atspėkite, kuriame iš šių produktų yra beveik visas skonis ir beveik jokių riebalų? Jei norite gauti didelę dozę skonio su sumažintu kalorijų kiekiu, pamėginkite pasigaminti karšto šokolado arba šokoladinio pieno iš kakavos. Jei norite gauti geriausią skonį su mažiausiai kalorijų, nusipirkite aukštos kokybės kakavos miltelių ir sumaišykite juos su cukrumi ir šiltu pienu, kol mišinys bus jūsų skonio.

Kramtykite. Kramtomi saldainiai, pvz., guminukai, čiulpinukai neturi riebalų, turi mažai kalorijų ir norint juos suvalgyti reikia nemažai laiko ir energijos – taigi, sunku jų padauginti.

Negriebkite antrarūšių produktų. Būna momentų, kai išgelbėti gali tik tortas (ar šokoladinis žele, o gal kremas-briule). Kai toks momentas ateina (tarkime, kad tai nebūna kasdien), geriausia, ką galite padaryti – tai išeiti ir nusipirkti tai, ko trokštate. Bet negriebkite bet kurio seno torto. Užsibrėžkite tikslą rasti geriausią, ir mėgaukitės kiekvienu kąsniu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ar tai jau ženklas? „Valstiečių“ ministerijoje atsirado postas buvusiai V. Tomaševskio bendražygei (16)

Žemės ūkio ministro, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) atstovo Broniaus...

Pasiruoškite: vaizdas sostinės gatvėse skirsis kaip diena ir naktis (10)

Pirmąsias rugsėjo savaites eismas sostinėje taps kur kas intensyvesnis – į gatves išvažiuos...

Laukiniai reklamos vakarai: feisbuko žvaigždėms – savos taisyklės (35)

Praėjusią savaitę nuskambėjusi istorija, kai Lietuvos bankas viešai pabarė feisbuko...

Kraupi moters išpažintis: brolis pirma pardavė kiemo draugams, o toliau prievartavo pats (195)

Nuo savo praeities ji bėgo ilgai ir baisią paslaptį slėpė ir nuo mylimųjų, ir nuo vaikų,...

„Islamo valstybės“ rėmėjai švenčia: juos žudydami mes darome jų vaikams paslaugą (116)

Naujienų agentūra „Amaq“ išplatino pranešimą, kuriame rašoma, kad teroristinė organizacija...

Darbdavių patyčias kentęs jaunuolis turi svarbų patarimą siekiantiems karjeros (20)

Sezoninis darbas jaunuoliams yra puiki galimybė užsidirbti, be to, anot specialistų tai labai...

K. Maksvytis: lietuviai Europos čempionate laimės medalius (2)

Europos krepšinio čempionatui besiruošianti Lietuvos rinktinė artėja link pasirengimo ciklo...

Mokslininkai išsiaiškino „magiškųjų grybų“ paslaptį (5)

Tyrėjams pavyko perprasti psichoaktyvios „ magišk ųjų grybų“ medžiagos – psilocibino –...

Jauniausia someljė Lietuvoje: senajai kartai alkoholis lygu girtuoklystei (24)

Jauniausia Lietuvos someljė Silvija Umaraitė jaučia, kaip auga konkurentų gretos. „Anksčiau...