Štai neįprastų sveikatai pavojų keliančių dalykų sąrašas.

Žadintuvas

Suskambus žadintuvui organizme įjungiamas „kovos“ režimas ir staigiai šokteli adrenalino kiekis kraujyje. Verčiau rinkitės švelnesnį dienos pradėjimo būdą.

Oro gaivikliai ir depresija

Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau nei 10 000 namų šeimininkių, nustatyta, kad namų oro gaivinimas purškikliais ar kitais kvepalais gali būti kenksminga psichinei sveikatai.

Bristolio universiteto (D.Britanija) mokslininkai nustatė, kad lakieji organiniai junginiai, kurių gausu kvepaluose, sukelia galvos skausmus, o be to, gali būti, kad šiuos junginius derėtų kaltinti dėl 26 proc. padažnėjusių depresijos atvejų.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad gaivinant orą patalpoje, kur yra kūdikių, didėja tikimybė, kad kūdikiui sutriks virškinimas.

Ryšiui tarp gaiviklių cheminių junginių ir depresijos patvirtinti reikia atlikti daugiau tyrimų. Bet natūralų oro gaiviklį galite pasigaminti ir patys - tiesiog išspauskite šiek tiek citrinų sulčių į dubenėlį.

Pagalvės ir alergijos

Net jei lovos vabzdžiai akivaizdžiai nekanda, paprastos pagalvės svoris per pirmuosius šešis naudojimo mėnesius padvigubės dėl to, kad joje kaupsis dulkės, erkių išmatos ir mūsų pačių odos ląstelės.

Tyrimais jau seniai nustatyta, kad šios dalelės didina mūsų polinkį sirgti astma, sinusitu ir sloga.

Moksliniame darbe, kuris publikuotas leidinyje „Journal of Investigative Dermatology“, teigiama, kad erkėse ir jų išmatose yra fermento, kuris slopina mūsų odos apsauginę funkciją.

Pagalvių skalbimas kas 3 mėnesius ir jų keitimas bent kartą per metus turėtų padėti sumažinti dulkių ir erkių išmatų kaupimąsi.

Elektros lemputės ir epilepsija

Energiją taupančios elektros lempos gali šiek tiek sumažinti sąskaitą už elektrą, bet taip pat gali būti pavojingos epilepsija sergantiems žmonėms.

Organizacija „Epilepsy Action“ praneša, kad naujos „žaliosios“ lemputės gali provokuoti simptomus, primenančius priepuolio pradžią.

Organizacijos atstovai mano, kad tūkstančiai sergančiųjų epilepsija dėl šių lempučių patiria galvos svaigulį ir netenka orientacijos, nors kol kas nėra pranešimų apie sukeltus traukulius.

Ekspertai negali pasakyti, dėl ko būtent elektros lemputės sukelia šiuos nemalonius poveikius, bet jie įsitikinę, kad taip gali būti dėl skleidžiamų raudonos ir mėlynos šviesos bangų.

Dušo užuolaidėlės ir astma

Dušo užuolaidėlės yra ideali veisykla grybelių sporoms, galinčioms sukelti astmą. Viename kubiniame colyje muilo nuoplovų yra daugiau nei milijardas bakterijų,

Todėl jei silpnesnė imuninę sistemą turintis žmogus maudosi duše, kuomet ant kūno yra atvirų žaizdų, rizikuojama užsikrėsti. Dušo užuolaidėles rekomenduojama idealiai nuplauti jas perliejant grynu vandeniu po kiekvienų maudynių ir plaunant sterilizuojančiu tirpalu kartą per porą savaičių. Arba paprasčiausiai iškeiskite užuolaidėlę į stiklines duris, kurias nuvalyti lengviau.

Akiniai nuo saulės ir akių nudegimas

Akinių stiklai, nepakankamai blokuojantys ultravioletinius spindulius, gali kenkti daugiau nei buvimas apskritai be akinių.

Taip yra dėl to, kad tamsinti akinių stiklai išplečia mūsų vyzdžius, kad būtų prisitaikyta prie mažesnio į akį patenkančio šviesos kiekio, todėl į akį patenka daugiau ultravioletinių spindulių.

Dėl to galima patirti akies nudegimą (fotokeratitą), tinklainės pažeidimą, gali prasidėti katarakta, įspėja organizacija „Eyecare Trust“. Pasitikrinkite, ar ant akinių yra europietiškas ženklelis „CE“ arba britiškas „BS EN“ – tik tuomet žinosite, kad akiniai nuo saulės apsaugos ir nuo ultravioletinių spindulių.

Skutimosi peiliukai ir hepatitas C

Organizacija „Hepatitis C Trust“ skelbia, kad vienas žmogus iš šimto yra hepatito C viruso nešiotojas, o su tokiu žmogumi dalijantis skutimosi peiliukais galima užsikrėsti šia kepenis pažeidžiančia liga.

Net ir nedidelis kraujo kiekis, pernelyg mažas, kad būtų pamatytas plika akimi, yra pakankamas infekcijai pernešti, todėl niekuomet nesidalinkite skutimosi peiliukais.