aA
Jau trečius metus su kaimynais, Antakalniečių bendruomenės nariais ir kitais talkininkais, auginu daržoves bendruomeniniame miesto darže Sapiegų parko teritorijoje – Antakalniečių sode. Kolegos iš Žali.lt inicijavo daržų įrengimą ir kitose miesto vietose.
M. Danys. Kodėl Vilniui reikia ne tik parkų, bet ir daržų?
© L.Okockio nuotr.

Noriu, kad Vilniuje atsirastų daugiau daržų, nes jie keičia gyventojų požiūrį į aplinką ir viešąją erdvę, sukuria naujas jungtis, leidžia įsitraukti skirtingo amžiaus miestiečiams, suteikia daug prasmės ir pasitenkinimo. Tikiu, kad daržai Vilniuje gali būti labai įvairūs, kaip ir jų paskirtis – nuo apleistų plotų sutvarkymo iki vaikų edukacijos.

Amerikiečiai dėl miesto daržų lengvai pamišę – stato avilius, sukuria uždarą ciklą ir augina daržoves kartu su žuvimis, įrengia daržus ant stogų ir t.t. Populiarus miesto daržininkas iš JAV - Ron Finley kartą pasakė: „Auginti savo maistą, tai lyg spausdintis pinigus pačiam“.

Ir iš tikrųjų, daržai ir sodai miestuose – sparčiai populiarėjantis fenomenas, socialinė inovacija, plintanti visame pasaulyje, įgaunanti netikėtas formas ir pritaikymą. Britanijoje – sidro šalyje, bendruomenės sodina obelis miestuose, jas prižiūri, organizuoja derliaus šventes ir keičia gyvenamųjų namų kvartalų bei viešųjų erdvių veidą. Berlyne bendruomeniniai daržai kuriasi netikėtose vietose – pavyzdžiui, senam nebenaudojamame oro uoste Tempelhof. Aš pats pernai išsiviriau obuolių košės iš šalia namų esančio seno obelų sodo Antakalnio ligoninės teritorijoje.

Neišnaudotų galimybių plėtojant daržus Vilniuje – tikrai daug. Pirmiausia, panaudojant viešas žaliąsias erdves ir savivaldybei priklausančią žemę vaikų darželių, mokyklų ir ligoninių teritorijose. Sėkmingai plėtrai reikia tik glaudaus savivaldybės ir aktyvių gyventojų bendradarbiavimo. Siekiu paskatinti jų plėtrą, tačiau tai – pakankamai laikui imlus ir lėtas procesas, kai labai svarbu suburti motyvuotų gyventojų komandą.

Mano siūlomas modelis remiasi savivaldybės bei seniūnijos įsitraukimu ir darbo biržos subsidijuojamų darbininkų įdarbinimu daržininkais, nes savanorių pajėgų pradžioje nepakanka, ypač, jei reikia reguliariai laistyti daržus. Taip pat reikėtų naudoti gamtinės žemdirbystės principus, kompostuoti organines atliekas. Pradėti galima nuo daugiamečių prieskoninių augalų ir daržovių, o daržus kurti šalia vandens šaltinio laistymui – tai yra planuoti visas veiklas taip, kad daržas nebūtų per daug imlus darbui.

Lygiai taip pat kaip ir daržus, galima plėsti ir bendruomeninius sodus – parinkus tinkamas vietas, sodinti ir skiepyti bei prižiūrėti obelis, kriaušes ir kitus vaismedžius ar vaiskrūmius. Ne pro šalį būtų atgaivinti ir esamus, bet užmirštus Vilniaus sodus, kurių derlius galėtų būti nukreiptas į „Maisto banką“ ar „Caritas“ valgyklą. 

Šiuo metu JAV jau atsiradusi nauja profesija – miesto daržininkai. Jie įrengia ir pagal poreikį prižiūri gyventojų daržus mieste. Poreikis tam tikrai yra – entuziastai keičia nusistovėjusias taisykles ir paverčia žalią veją priešais savo namą į gyvybingą maisto, vitaminų ir geros nuotaikos šaltinį.

Pagal Antakalniečių sodo patirtį galiu drąsiai sakyti, kad pradžioje daržo derlius yra simbolinis ir tikrai brangesnis nei pirktas parduotuvėje ar turguje – atsižvelgiant į įdėtas darbo valandas. Čia pat patikinu, kad tos valandos suteikia labai daug gerų emocijų, o svarbiausia – tu žinai, iš kur atsiranda maistas ant tavo stalo.

Plėtojant daržus sostinėje, reikėtų papildyti VšĮ „Vilniaus parkai“ funkcijas ir, prireikus, papildyti Misionierių sodų įrengimo koncepciją, numatant įrengti ten miesto daržininkystės kompetencijos ir pagalbos centrą.

Nemažiau įdomi sistema veikia Čikagoje, kur socialinis verslas surenka maisto atliekas iš restoranų, perdirba jas į kompostą, o vėliau naudoja jį daržovių auginimui miesto daržuose. Vėliau daržoves parduoda ūkininkų turgeliuose ir dar pamaitina nepasiturinčius – maždaug 40 tūkst. maisto porcijų per mėnesį. Tai akivaizdi nauda ir miestui, ir gyventojams, ir gamtai. Kodėl šitaip nepadarius ir Vilniuje?

Labiausiai įkvepia ir skatina toliau veikti mūsų talkininkai ir savanoriai, kurių kasmet atsiranda vis daugiau. Pavyzdžiui, šiais metais turėsime savo bitininką, kuris mūsų darže įkurdins avilį.

Kai tokių bendraminčių ir jų daržų skaičius išaugs, galvojame apie tolimesnę plėtra – populiarinti vietinio ir pačių užaugintą maistą, ir netgi tiekti jį kavinėms ar socialinėms valgykloms.

Jau vasario mėnesį moksleiviams dalinsime moliūgų sėklas daiginimui. Esame atviri ir draugiškai nusiteikę, kviečiame prisijungti visus norinčius – padėsime jums įrengti bendruomeninį daržą savo kieme ar šalia jūsų esančioje viešoje erdvėje, pasidalinsime sėklomis ir daigais.

Antakalniečių sodas FB: https://www.facebook.com/Antakalnieciusodas.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Sprendimas palikti Anušauską „prie suskilusios geldos“ turi rizikų: jis turi kerštingo žmogaus įvaizdį (8)

Variantas, jeigu Arvydas Anušauskas liktų ir be krašto apsaugos ministro, ir be Seimo...

NT vystytojai griebiasi naujos strategijos kaip paskutinio šiaudo, tačiau pirkėjai turi išlikti budrūs

Viešojoje erdvėje jau kuris laikas galima išvysti vieną nekilnojamojo turto (NT) vystytojų...

Vairuotojų eisme daromos klaidos iššaukė siūlymą – reikėtų privalomai kartoti mokymus įvardijo 5 dažniausiai daromas klaidas (1)

Eisme vairuotojams nepasitenkinimą kelia ne tik infrastruktūros problemos, tačiau ir kitų...

Karas Ukrainoje. EVT pirmininkas: „Jei norime taikos, turime ruoštis karui“

Jei Europa nori gyventi taikiai, ji turi pereiti prie „karo ekonomikos“ režimo ir gerokai...

Orai vėl po truputį šils: galime sulaukti ir dviženklės temperatūros

Antradienio dieną Lietuvos orams įtaką darys aukštesnio slėgio laukas.

Mokyklos direktorius patarė, kaip motyvuoti vaikus mokytis: yra geresnis būdas nei gąsdinti ar mokėti pinigus

Kiekvienas rūpestingas tėvas norėtų, kad jų vaikui niekad nepristigtų motyvacijos mokytis, o kai...

Išvardijo dažniausias priežastis, dėl ko skauda galvą: ne visada reikia griebtis vaistų

Gyvename laikais, kuomet visas problemas susijusias su skausmais galime išspręsti per 15 minučių....

Spalvingas princo Williamo tariamos meilužės markizės Rose Hanbury gyvenimas: tikroji kilmė, santuoka ir net skandalas su Tony Blair'u

Markizė Rose Hanbury pripratusi prie prabangaus gyvenimo – su vyru ir trimis vaikais gyvena...

10 darbo sričių, kurios per paskutinius metus sulaukė didžiausio susidomėjimo, – ekspertė išskiria 2 pozicijas

Turbūt kiekvienas žmogus turi viziją, koks turėtų būti jo svajonių darbas . Galbūt apie tokį...